"Här finns alltid något nytt att lära"

Åsa har arbetat som intensivvårdssjuksköterska på TIVA i snart 15 år och är nu också utbildningsansvarig sjuksköterska. Hon ansvarar för ECMO-delen på avdelningen, som är en av sjukhusets spjutspetskompetenser.

Åsa 800.jpg

Hur kom det sig att du började arbeta på TIVA?

Jag var på utbyte på TIVA under ett halvår och trivdes väldigt bra. Det är en otroligt tillåtande miljö där man får vara ny, fråga vad man vill och komma med nya idéer. Jag märkte redan första halvåret att jag blev lyssnad på och att mina kunskaper togs tillvara på. Efter det blev jag erbjuden en tjänst som jag tackade ja till.

Berätta om ditt arbete!

Jag ansvarar för ECMO-delen på avdelningen. Det innebär bland annat att jag håller i ECMO-utbildningar för all personal. ECMO-behandling är en av våra spjutspetskompetenser och är en behandling som tas till när all annan intensivvård inte fungerar. ECMO ger hjärta och lungor en chans att vila och kan behövas användas efter bland annat hjärtoperation, infektion eller hjärtinfarkt. Att vi ger ECMO-behandling är ett flaggskepp för sjukhuset då det inte ges på så många andra ställen i Sverige. Vill man arbeta med svårt sjuka patienter och ge dem en sista chans så är TIVA rätt ställe.

Hur ser samarbetet över professionerna ut på avdelningen?

Vi har ett fantastiskt samarbete med undersköterskorna på avdelningen som är en stabil och otroligt kunnig grupp. På TIVA jobbar vi alltid i par, en intensivvårdssjuksköterska och en undersköterska. Vi får sån bra hjälp och stöd och man känner sig alltid trygg med dem. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att det är kul! Trots att det är tungt, att vi har lite ont om folk och att tuffa händelser inträffar då och då så har vi väldigt roligt och jag vill alltid gå till jobbet. Mina kollegor är fantastiska och vi hjälper varandra när det är svårt, ledsamt eller tungt. Sen finns det alltid något nytt och lära och man blir aldrig fullärd på TIVA.