"Jag har aldrig långtråkigt på jobbet"

Katarina har jobbat som intensivvårdssjuksköterska i över 20 år. Som en del i hennes arbete på TIVA ansvarar hon även för post-IVA-mottagningen, dit patienter får komma för att fylla i minnesluckorna från vårdtiden på TIVA.

Katarina 800.jpg

Vad lockade dig att börja på TIVA?

Det som främst lockade mig var patientgruppen - det är en otroligt inspirerande och rolig grupp att jobba med. Sen innehåller arbetet på TIVA mycket medicinteknisk utrustning som kräver stor kunskap och noggrannhet. Det finns hela tiden nya saker att lära och nya tekniker som kommer till.

Hur har din syn på arbetet förändrats sen du började för 20 år sen?

Man blir mer och mer ödmjuk för varje år och man får lättare att leva sig in i patientens situation. När jag var yngre tyckte jag att det var spännande och utmanande med akuta situationer, men nu ser jag andra saker. Jag tycker det är fint att kunna vara ett stöd till både patient och anhörig och lägger mycket fokus på det. Det har hela tiden varit patienten som driver mig.

Du ansvarar även för post-IVA-mottagningen, berätta om den!

På post-IVA-mottagningen som jag ansvarar för tillsammans med mina kollegor Fia och Elena träffar vi patienter en tid efter att de vårdats på TIVA. Många patienter minns väldigt lite från vårdtiden och därför är det viktigt att träffa dem igen och gå igenom händelseförloppen under vårdtiden. Syftet är att fylla i de minnesluckor som patienten har för att den ska kunna lämna det bakom sig och gå vidare. Många kan vara stressade över att de inte vet vad som gjorts med dem under tiden på TIVA och därför är det väldigt givande att få prata igenom händelseförloppet tillsammans med oss.

Vi har hälsovårdsinspiratörer som ansvarar för att till exempel ordna gemensamma träningspass, föreläsningar och kick-off-pass med fokus på hälsa och friskvård. Det sprider glädje och positivitet på jobbet och förra året vann vi faktiskt pris för årets hälsovårdsinspiratörer inom Region Uppsala!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är så otroligt stimulerande. Jag har aldrig långtråkigt på jobbet och det finns alltid något att göra. Dessutom har jag fantastiska kollegor! Vi är ett väldigt kamratligt gäng som är respektfulla, omhändertagande och som ser varandra. Vi har alltid patienten i fokus och får ofta fina omdömen från närstående.