Videobesök

Videobesök är en möjlighet för dig att träffa oss i ett videosamtal med hjälp av din mobil eller surfplatta. Det är vi som bedömer när videobesök är ett alternativ och vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan våra mottagningar.

Vårdpersonalen för anteckningar i en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Gäller videobesöket ett barn som inte har eget BankID kan vårdnadshavare använda tjänsten för barnets räkning. Barn kan göra egna videobesök om de har ett eget BankID.

Ett videobesök har samma patientavgift som fysiska mottagningsbesök. Högkostnadskort och frikort gäller som vanligt.

Att tänka på inför ditt videobesök

För att kunna använda videobesök ska du ha ett bokat videobesök till din mottagning. 

Tänk på att ha en stabil internetuppkoppling inför ditt videomöte, wifi är att föredra. Det är också bra att koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska. 

Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig. 

Det är bra om du är i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen. 

Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och titta dig i ögonen.

Använd mobilens eller surfplattans lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra.

Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna. 

Tänka på att hålla mobil eller surfplatta stadigt. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring. 

Tänk på att ha giltig ID-handling tillgänglig inför mötet då den behöver uppvisas. 

Videomötet kan avbrytas om du får ett telefonsamtal under mötet, du får då logga in på nytt via appen till besöket. För att förhindra ett avbrott kan du välja flygplansläge och wifi på telefonen, då bryts inte videobesöket av eventuellt inkommande samtal. 

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videobesök. Läs mer om hur du kan förbereda dig inför ditt besök.

Så här ansluter du dig till ett videobesök

Du behöver göra en del förberedelser för att koppla upp dig till ett videomöte. Därför är det bra att du förbereder dig genom att till exempel ladda ned appen i god tid innan mötet. På 1177 kan du läsa mer om hur du ansluter.