Hematolog­avdelning 101 A

1177

På 1177.se kan du hitta information om sjukdomar och behandlingar.
Du kan också ringa 1177 dygnet runt för sjukvårdsrådgivning.

 1177.se

Telefon

018-611 42 90

Besök oss

Öppettider
Mån - Sön 0-23.59

Fria besökstider

Besöksadress

Akademiska sjukhuset Hematologiavd 101 A, Ing 101, 4 tr

 Hitta till ingång

En stor del av vården består av psykosocialt omhändertagande, cytostatikabehandling, transfusioner, infektionsbehandling och blodstamcellstransplantation. Blodstamcellstransplantation (HSCT) innebär att man efter en intensiv cellgiftskur tillför patientens egna stamceller (autolog HSCT) eller stamceller från en donator som har samma vävnadstyp (allogen HSCT). Donatorn kan vara ett syskon eller någon obesläktad frivillig som anmält sig till det nationella Tobiasregistret eller internationella register.

Avdelningen har 20 vårdplatser som alla är enkelrum vilket passar våra patienter med nedsatt immunförsvar som behöver skyddsisoleras. För skyddsisolerade patienter finns det möjlighet för en närstående att bo på rummet.

I vården kring patienterna ingår ett nära samarbete mellan läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, kurator, fysioterapeut och dietist. Eftersom Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus är studerande inom olika yrkesgrupper ett vanligt inslag i vården.

I Uppsala utförs cirka 110 transplantationer årligen. Av dessa utgör cirka en tredjedel allogen HSCT och övriga av autolog HSCT.

För dig som anhörig

Personalen och patienterna uppskattar besök av närstående men det finns några saker som är bra att veta innan du besöker våran avdelning.

 • Vi har fria besökstider.
 • Många av våra patienter är infektionskänsliga, vilket kräver noggrann handhygien. Använd handsprit!
 • För de patienter som är skyddsisolerade vill vi att besökande inte har någon pågående infektion och att det är max 2 besökande åt gången. En närstående får bo hos patienten under skyddsisoleringstiden. Ni kan få mer information från personalen om det.
 • Blommor får tyvärr inte tas med till avdelningen.
 • Undvik att använda parfym på grund av allergier.
 • Mobiltelefoner får användas fritt.
 • Tillgång till fri Wi-Fi finns på hela sjukhuset.

  Om ni vill skicka post till en patient är adressen:
  Akademiska sjukhuset
  Sektionen för Hematologi
  Hematologavdelning 101 A
  751 85 Uppsala