Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

”Vi kan så mycket mer än att skriva diktat”

Dagbok av Åsa Florén, utvecklingsansvarig vårdadministrativ service (VAS).

När varje ny klass startar sin tvååriga YH-utbildning till medicinsk sekreterare brukar jag fråga om de hört något om vad en medicinsk sekreterare gör. Av de som svarar är det nästan uteslutande någon som känner en sjuksköterska eller undersköterska, svaret är alltid detsamma; ”skriver diktat”.


Jag började som nyutbildad medicinsk sekreterare på Akademiska sjukhuset hösten 2009. Under min tid på Ackis har jag haft många olika roller med min utbildning som medicinsk sekreterare i bakgrunden.  Medicinska sekreterare är en ganska bortglömd grupp inom hälso- och sjukvården. Alldeles för få personer på Ackis har egentligen koll på vad de medicinska sekreterarna gör för något. Framför allt har för få personer kunskap om vad medicinska sekreterare skulle kunna göra för att till ­exempel hjälpa vårdpersonalen att minska på sin administration.

Åsa.jpg

Åsa Florén under det teamsmöte som hålls varje måndag med alla chefer inom VAS, där de tillsammans går igenom produktionen, vilka som behöver extrahjälp och andra aktuella frågor. 


Utbildningen till medicinsk sekreterare är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning. Några av kurserna man läser är bland annat: anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ekonomi och organisation, vårdjuridik och e-hälsa.  Med detta i bagaget som ny medicinsk sekreterare på Akademiska sjukhuset kanske man kan förstå att medicinska sekreterare besitter en större kompetens än vad många tror. Det är en profession precis som alla andra yrkesgrupper. Inte skulle man sätta vem som helst som till exempel apotekstekniker eller steriltekniker (båda dessa är kortare YH-utbildningar än den för medicinska sekreterare).


Som utvecklingsansvarig inom vårdadministrativ service (VAS) har jag ett otroligt roligt jobb. Det är ett enormt varierande, kreativt och ibland väldigt tidspressat arbete.


Måndag:

Regionkontoret hör av sig, YH-myndigheten har kommit med förslag på nya föreskrifter för en likriktad utbildning för medicinska sekreterare i hela Sverige. De ber oss att kika igenom och komma med kommentarer och en konsekvensbeskrivning. Jag och min chef ser snabbt att förslaget är förlegat. Den eviga tron om att medicinska sekreterare enbart skriver diktat. Jag lägger ner hela eftermiddagen på att gå igenom förslagen med synpunkter och förslag på ändringar. Det skulle bli katastrofalt för Ackis om vi utbildade nya medicinska sekreterare till förlegade ­arbetsuppgifter.


Tisdag:

Planerar en workshop med deltagare från vårdsystemstödsavdelningen och VAS. Vi ska göra en genomlysning av vilka vårdadministrativa arbetsuppgifter som skulle kunna standardiseras eller digitaliseras. Det är rörigt idag, alla är inne i samma vyer i Cosmic och alla gör på olika sätt. Kan man hitta ett sätt som är det bästa? Arbetet planeras tillsammans med enheten för vårdprocesstöd.


Onsdag:

Centrala tillgänglighetsnätverket behöver se över hur de lokala nätverken för tillgänglighet och registreringar fungerar efter uppstart. Det är ett viktigt forum där verksamhetens chefer tillsammans med VAS och vårdsystem möts för att hitta åtgärder gällande registreringar och väntetider. Även planering av höstens arbete med patientinformationen startar med våra medicinska sekreterare som hanterar och publicerar all patientinformation på Ackis.


Torsdag:

Diskussion med Folkuniversitetet. Sedan pandemins start har vi fortsatt att ta emot studenter – varför? Jo, för ­annars skulle vi inte haft några färdiga medicinska sekreterare att anställa i somras. Vårt mål är att studenterna som kommer till oss ska få en så bred insikt i yrket som möjligt. Som mest har vi en termin tagit emot 120 studenter!


Fredag:

Siffror, excel och olika staplar, jag älskar allt som går att visualisera. Just nu tittar vi bland annat på hur diktaten har ökat under denna sommar. Rapporter, kurvor, procent med mera ska in i olika bildspel, för budgetarbete, för verksamheter, för vår personal, you name it!


Medicinska sekreterare på sjukhuset har en enorm kompetens med en gedigen utbildning i bakgrunden. Dessutom vill vi verkligen stötta vårdpersonalen så att de ska få mer tid att göra det som de är utbildade för. Vi har medarbetare med många olika erfarenheter och kompetenser – vi behöver bli bättre på att nyttja dem.  
 
Text: Åsa Florén 
Foto: Staffan Claesson