Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Nyanställda sjuksköterskan Lina Norin: ”Det är ett otroligt givande arbete”

Sjuksköterskan Lina ­Norin är ny både i yrket och på Akademiska sjukhuset. Hon säger att det var något av en slump att hon blev just sjuksköterska, men att hon märkte ganska snart att det var ett yrke som passade henne.  

– Jag skulle vilja säga ”våga testa” till dem som någon gång har funderat på att bli sjuksköterska. Även om det skrivs mycket negativt i medierna är det ett väldigt roligt yrke. Man får träffa och hjälpa människor, och hur klyschigt det än låter är det otroligt givande. Man får vara kreativ och lösa problem. Jag gillar också att arbeta med mina händer och det får jag göra jättemycket. Det är ganska vanligt att vi som jobbar som sjuksköterskor och undersköterskor fokuserar på det ­negativa – det är nästan som att man inte får vara positiv ibland – och jag tycker att det är synd, säger hon.  

Lina Norin.jpg

Efter studenten flyttade Lina Norin till Paris och blev kvar där i fem år, innan hon flyttade tillbaka till Sverige för att utbilda sig. Att det blev till sjuksköterska hade delvis att göra med att hon har flera sjuksköterskor i släkten, bland annat två fastrar, men valet var inte resultatet av någon långsiktig plan.  

– Det var lite av en slump. Jag hade inte så stor koll på vad arbetet egentligen innebar. Men sedan under utbildningen märkte jag snabbt att det är ett spännande och roligt jobb. Det är ett brett yrke med många inriktningar, man kan jobba preventivt, man kan jobba med både friska och med sjuka, man kan jobba med teknik eller med försäljning – det är oerhört flexibelt, säger hon.  

Frånsett att hon som barn opererades på Akademiska för en handledsfraktur, fick Lina Norin sina första intryck av sjukhuset under VFU-placeringarna på sjuksköterskeprogrammet.  

– Det var en spännande plats att komma till, med en hög andel högspecialiserad vård och många väldigt kunniga i personalen. Jag gillade att man verkligen jobbar ihop i team med många olika professioner. Jag hade min första praktik här på 85 D, där vi jobbar vi tätt ihop med undersköterskor, läkare, fysioterapeuter, logopeder, arbetsterapeuter och kuratorer. Det är inte så hierarkiskt här, vi jobbar verkligen tillsammans för patienternas bästa, men under VFU:n kunde jag uppleva på en del andra håll att det var lite svårare att säga vad man tyckte och tänkte, säger hon. 

I ett läge där det råder stor brist på sjuksköterskor nationellt har man som nyutbildad sjuksköterska stor frihet att välja mellan olika arbetsplatser.  

–Det är ett fantastiskt utgångsläge, och det är en stor trygghet att vara så pass efterfrågad. Att jag fastnade just för 85 D tror jag beror mycket på att det var min första VFU-placering. Det är fantastiska kollegor här och neurologin i sig är väldigt spännande. Jag jobbade här som undersköterska en del medan jag läste till sjuksköterska, så det kändes naturligt att börja jobba här som sjuksköterska sedan.  

Vad gäller introduktion fick Lina Norin fem veckor, med möjlighet till förlängning om hon hade önskat.  

– Det fungerade jättebra. Jag hade samma handledare nästan hela tiden, och vi lärde känna varandra på ett sätt som gjorde att hon hela tiden kunde hålla handledningen på rätt nivå, ­säger hon.  

Parallellt med detta har Lina Norin gått KUÅ (kliniskt utvecklingsår), vilket har gett en dubbel introduktion i yrkesrollen.   

– Det är ett stort kliv från utbildningen till yrket. Det svåraste som ny är att verkligen lita på sig själv, för man kan mer än man tror. Som student är det alltid någon annan som har huvudansvaret för patienten, och det är ganska läskigt i början att få ta över det ansvaret. Men man lär sig fort, och dessutom har man alltid kollegor att fråga om man känner sig osäker.  

 

Text: Hannes Ljunghall 

Foto: Staffan Claesson