Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Friskhuset – mer än ett gym

Varje dag besöker flera hundra medarbetare på Akademiska Friskhuset för att träna och många tar del av utbudet på andra sätt. "Det är glädjande att så många besöker oss, och vi hoppas att ännu fler hittar hit framöver", säger Friskhusets chef Greta Hogstad.

Friskhusets verksamhet startade 1993. På den tiden höll de till i (den numera rivna) ingång 93, där sju uppvärmningsapparater och 14 styrketräningsapparater stod uppställda. Första året anslöt 600 medlemmar, varav 35 procent var helt träningsovana. Verksamheten har sedan utökats gradvis.

1997 flyttade Friskhuset till större lokaler i ingång 55 (under Blå korset) innan de 2005 flyttade vidare till de nuvarande lokalerna, som då var helt nybyggda. I samband med detta beslöt sjukhusledningen att träning på Friskhuset ska vara gratis för alla anställda. Idag har Friskhuset tio medarbetare, som får hjälp av timvikarier att bemanna under kvällar och helger. Under 2019 var det omkring 2 100 av Akademiskas medarbetare som nyttjade sitt friskvårdsbidrag hos Friskhuset.

Gruppträningspass med flera deltagare.

Många förknippar nog Friskhuset främst med möjligheterna till fysisk träning, antingen enskilt eller i grupp. För närvarande finns 19 olika typer av gruppträningspass att välja på, och det finns även ett stort gym, där alla har möjlighet att få ett individuellt utformat träningsprogram. Samtidigt är Friskhusets egen slogan ”mer än ett gym”, och i själva verket är större delen av den verksamhet som bedrivs kopplat till annat än rena träningspass. Fokus är på friskvård i ett brett perspektiv.

– Det som utmärker Friskhuset är hur vi jobbar med stärkt hälsa både för kropp och själ; flera kurser innehåller bägge delar, vilket stöds av forskningen och uppskattas mycket av våra deltagare. Våra stresshanteringskurser innehåller till exempel även avspänning och fysisk träning/yoga, och vi kan ge hjälp på många olika sätt för att man ska komma igång med en beteendeförändring. Det är unikt att allt det här finns hos en och samma utförare, som kan samordna de insatser som görs för en enskild individ eller för en arbetsgrupp, säger Greta Hogstad.

Den största delen av utbudet är gratis för Akademiskas medarbetare; till undantagen hör vissa kurser, massage och personlig tränare.

”En viktig resurs för mig som chef”

– För mig som chef är Friskhuset en viktig resurs när det gäller att se till att alla medarbetare mår bra, säger Cecilia Jakobsson, avdelningschef för 50 F och 50 G.

Cirkelfys med flera deltagare.

Cecilia Jakobsson har varit chef för 50 F i ett år och för 50 G ­sedan augusti (och chef i verksamhetsområdet i åtta år). Vid de årliga medarbetarsamtalen ställer hon och gruppcheferna frågor till varje medarbetare om de har problem med rökning, stress, sömn eller annat som kan påverka hälsan negativt. Om så är fallet hänvisar de alltid till Friskhuset, som ger utbildning och stöd vid behov. Detsamma gäller om någon medarbetare har fysiska besvär.

– De är väldigt lättillgängliga, den som har problem brukar kunna få en tid hos Friskhuset inom kort. Och oavsett om det gäller fysiska besvär eller sådant som är relaterat till stress eller annat har medarbetarna alltid varit väldigt nöjda i efterhand med den hjälp som de har fått, säger Cecilia Jakobsson.

Hon ser även till att utnyttja de möjligheter till föreläsningar för personalgrupper som Friskhuset erbjuder.

– Det har blivit många genom åren, vissa behöver ju också upprepas efter ett tag med tanke på personalomsättningen och för repetitionens skull. Vi har enats i verksamhetsledningen om att ha återkommande fokus på medarbetarskapet och vi hade nyligen en föreläsare från Friskhuset som talade om medarbetarskap, som grund för en diskussion om vad som är viktigt för att känna arbetsglädje och trivas på sin arbetsplats. Andra gånger kan det handla om lyftteknik eller utbildningar i ergonomi som är anpassade till vår arbetsgrupp, för att minska risken för att utveckla eller förvärra belastningsbesvär, säger Cecilia Jakobsson.