Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Fler vårdplatser ger högre andel högspecialiserad vård - Akademiska måste prioritera akut vård vid platsbrist

Akademiska sjukhuset har som mål att utföra mer högspecialiserad vård, en typ av vård som på sikt även ska utgöra en större andel av sjukhusets ­totala vårdproduktion än idag. ­Samtidigt innebär Akademiskas breda uppdrag en ­begränsning av möjligheten att helt fokusera på ­specialiserad och hög­specialiserad vård. Ronden träffade sjukhusdirektör Marianne van Rooijen för ett samtal om hur sjukhusledningen resonerar kring frågan. 

Marianne.jpg

Akademiska har antagit fyra huvudmål, eller ”förflyttningar”, som sjukhuset ska genomföra. En av dessa är att utföra mer högspecialiserad vård. Varför är detta ett prioriterat huvudmål?  

– Den viktigaste anledningen är att vi är ett universitetssjukhus, vilket innebär att vi ska driva utvecklingen framåt; det är vi som tar fram och förfinar de nya undersöknings- och behandlingsmetoderna. Det finns många exempel på vård som först har varit högspecialiserad spetsverksamhet som endast har utförts på universitetssjukhus, som sedan har blivit mer av bassjukvård. Utöver detta utvecklingsansvar har vi även ett uppdrag att tillhandahålla högspecialiserad vård inom vår sjukvårdsregion, ett uppdrag som också är integrerat med vår ekonomi. Vi är beroende av att sälja en viss mängd högspecialiserad vård som utomlänsvård för att vår ekonomi ska gå ihop.  

I vilken grad kan Akademiska sjukhuset på egen hand styra andelen högspecialiserad vård som del av den totala produktionen?   

– Allt vi gör bygger på medicinska prioriteringar. Får vi många akuta patienter som behöver enklare vård kommer det att gå före den högspecialiserade vården. Ett stort sådant inflöde via akuten betyder att många vårdplatser blir belagda, vilket i sin tur innebär att vi inte kan utföra lika många avancerade operationer, eftersom även de patienterna behöver en vårdplats. Vårt sätt att påverka detta är att jobba med våra processer och flöden, och att vi använder våra resurser mer effektivt. Det ger fler tillgängliga vårdplatser där vi kan bedriva högspecialiserad vård.  

Så i praktiken handlar det mer om att öka sjukhusets totala kapacitet, än om att sätta en högre siffra på vilken andel högspecialiserad vård som är optimal i relation till den totala produktionen?  

– Vi behöver frigöra kapacitet för att kunna utföra vår önskade andel högspecialiserad vård, dels åt invånare i Uppsala län, men framför allt som utomlänsvård åt andra regioner, det är därifrån den största delen av de patienterna kommer. Det som begränsar oss ytterst är tillgången på kompetent personal. Skulle vi kunna bemanna alla våra vårdplatser skulle väggarna vara det som satte taket för det högspecialiserade. Kort sagt – genom att öka antalet vårdplatser ökar vi andelen högspecialiserat, ­eftersom den akuta vården, som oftast är en enklare typ av vård, går före. Och den har vi svårt att påverka.    

Målet går annars att läsa lite som ”ju högre andel högspecialiserad vård, desto bättre”. Samtidigt finns ju ett tak vad gäller detta – var ligger det?  

– Tar man Nya Karolinska Solna ska de enbart bedriva högspecialiserad vård – det är så deras uppdrag ser ut. Även Sahlgrenska i Göteborg har långtgående möjligheter att hänvisa det som inte är högspecialiserad vård till andra sjukhus inom sin egen region. Vi på Akademiska däremot har ett slutansvar för all vård inom ­Region Uppsala. Det innebär att vi har ansvar för och får betala för vården även om vi skickar patienten vidare till andra utförare. Vårt uppdrag är att på en och samma gång vara ett högspecialiserat sjukhus, ett specialiserat sjukhus, ett länssjukhus och ett länsdelssjukhus. Det gör oss unika som universitetssjukhus att vi har hela bredden på det viset. De här gränsdragningarna försöker vi nu påverka genom att flytta ut enklare vård, så kallad bassjukvård, från Akademiska till andra utförare, vilket ger mer plats för att bedriva högspecialiserad vård. Uppdraget att utreda om detta är möjligt kommer från den politiskt tillsatta sjukhusstyrelsen och det skulle kunna öka möjligheterna för till exempel VO kirurgi att öka sin andel högspecialiserad vård, i och med att viss kirurgi av bassjukvårdsvårdskaraktär skulle kunna flyttas till Enköping.    

Finns ett sjukhusövergripande mål för hur mycket mer högspecialiserad vård som ska utföras nästa år?  

– Nej, andelen högspecialiserad vård varierar mycket mellan våra verksamhetsområden och varje VO sätter ett eget mål. Akut- och internmedicin till exempel har svårare att sätta ett högt mål, eftersom de generellt har en liten andel sådan vård. Men de kan ändå bidra till det övergripande målet genom att jobba med sin bemanning och sina flöden på ett sätt som minskar deras behov att ha ­patienter utlokaliserade hos till exempel neuro, som har en hög andel högspecialiserad vård. Om neuro inte behöver ta emot lika många utlokaliserade ­patienter kan de höja sitt mål. På så sätt samverkar hela sjukhuset till att vi kan göra den här förflyttningen. 

 

Text: Hannes Ljunghall
Foto: Magnus Aronsson