Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Antalet BT-läkare ska öka på sikt

Region Uppsala har hittills tagit emot 14 läkare för bastjänstgöring (BT) och på sikt ska antalet per termin öka betydligt. Än så länge handlar det dock endast om läkare som är utbildade i andra länder och inte har gjort svensk allmäntjänstgöring (AT). – Kan vi erbjuda en bra BT bidrar det både till att läkare vill söka sig hit och till att de sedan vill stanna kvar och jobba hos oss, säger Bettina Friedrichs, som är chef för Region Uppsalas nyinrättade BT-enhet.  

Sverige införde en ny läkar­utbildning hösten 2021 som ger rätt att ansöka om läkarlegitimation direkt efter examen från läkarprogrammet. I samband med detta gjordes även reglerna för läkares specialisttjänstgöring (ST) om. AT fasas ut på sikt och parallellt införs BT som en obligatorisk första fristående del i ST-tjänstgöringen för alla som inte har gjort AT i Sverige eller påbörjat sin ST före hösten 2021.  

BT är en ettårig klinisk utbildningstjänst som genomförs under handledning och instruktion. Inom Region Uppsala har BT-läkarna placeringar inom akutsjukvården och psykiatrin på Akademiska sjukhuset samt på vårdcentraler inom Nära vård och hälsa. Målsättningen är att BT-tjänstgöring inom akut sjukvård framöver även ska kunna genomföras på Lasarettet i Enköping. 

– BT-läkarna är legitimerade läkare på samma nivå som en ST-läkare som just börjat sin anställning. Gruppen som rekryteras nu är dock utlandsutbildade och har varierande erfarenhet av svensk sjukvård, så BT fyller en viktig funktion för att ge dem en introduktion till svensk sjukvård, säger Bettina Friedrichs, som har en bakgrund som specialistläkare på Akademiska sjukhuset.  

Bettina och Giovanni 800.jpg

Giovanni Fanni var en av de första som antogs som BT-läkare inom Region Uppsala. Efter inledande tjänstgöring på Knivsta vårdcentral ska han gå vidare till placeringar inom psykiatrin och akutsjukvården på Akademiska sjukhuset. Till höger syns Bettina Friedrichs, chef för Region Uppsalas nyinrättade BT-enhet. 

 

Än så länge tar Region Uppsala emot sex BT-läkare per termin, vilket ska öka till tolv per termin från och med 2024.  

– Vi har utmaningar vad gäller utbildningskapaciteten inom såväl primärvård och psykiatri som akutsjukvård; verksamheter som har omfattande utbildningsuppdrag. De befintliga utbildningsuppdragen får inte påverkas negativt, så vi jobbar mycket med att hitta lösningar som kan skapa bra förutsättningar för BT-läkarnas tjänstgöring, säger Bettina Friedrichs.  

Intresset för att göra BT i Region Uppsala har varit stort inledningsvis, med 95 sökande till första terminens intag och 75 sökande till andra terminen.  

– Vissa regioner har haft svårt att fylla alla lediga BT-tjänster, men vi har haft många kvalificerade sökande. Vi har ett jämförelsevis ambitiöst upplägg, med omfattande introduktion och internutbildning. Det är både en konkurrensfördel för oss och något som BT-läkarna har stor nytta av, säger Bettina Friedrich.  

Vid rekryteringen tas hänsyn till tidigare klinisk tjänstgöring, annan meriterande tjänstgöring och forskning. Det görs även kliniska arbetsprover där man testar basala medicinska kunskaper och kommunikationsförmåga i ett simulerat kliniskt sammanhang. Utöver detta görs även en längre intervju.  

– Det är stora variationer i kvalifikationer och meriter bland dem som söker, men alla som rekryteras är motiverade och drivna läkare, och det är mycket givande för oss att vara med i detta arbete, säger Bettina Friedrichs.  

Giovanni Fanni är läkarutbildad i Italien och antogs som BT-läkare i augusti 2022, med en första placering på Knivsta vårdcentral.  

– Det har fungerat galant. Bastjänstgöringen i Region Uppsala är en fantastisk blandning av klinisk verksamhet och fortbildning. Introduktionsmånaden var väldigt nyttig, inte minst som introduktion till hur svensk sjukvård fungerar. Det har även varit bra tillgång till handledning och vi har fått utrymme att anpassa tjänstgöringen till våra egna erfarenheter och kunskaper, så att vi kan få ut det bästa av våra placeringar, säger han.  

De svenska läkarstudenter som påbörjade sin utbildning innan de nya reglerna trädde i kraft kommer som tidigare att avsluta den med AT-tjänst, så under en övergångsperiod kommer det finnas två parallella system där de flesta fortsatt följer de tidigare reglerna. Den första kullen ­läkarstudenter i det nya systemet ska göra BT-tjänstgöring från och med 2027. Antalet BT-tjänster inom Region Uppsala kommer då att behöva vara betydligt högre än idag.  

 

Text och foto: Hannes Ljunghall 

 

  

BT inleder ST 

Bastjänstgöring (BT) är en obligatorisk första fristående del i läkares specialiseringstjänstgöring (ST).  

Krav på bastjänstgöring gäller för legitimerade läkare som inte har gjort allmäntjänstgöring (AT) i Sverige och som inte hade påbörjat sin ST när föreskriften trädde i kraft den 1 juli 2021.   

Bastjänstgöring för läkare innebär att målstyrd introduktion till svensk hälso- och sjukvård införs som en första del i ST för alla som gör sin ST baserad på det nya regelverket.  

BT-läkare i Region Uppsala anställs vid BT-enheten, som har ett regionalt uppdrag. Enheten ligger inom Akademiska sjukhusets forsknings- och utbildningsavdelning. BT-chefen har övergripande ansvar för utbildningen. Till sin hjälp har hon en region­övergripande BT-studierektor. BT-studierektorer för respektive avsnitt inom utbildningen och en handläggare.