Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Akutmottagningen: ”Personalen börjar se ljusare på framtiden”

Sedan december har akutmottagningen fått in nio nya sjuksköterskor som fast anställda, medan tre har lämnat under samma period. – Personalen börjar se ljusare på framtiden, trycket på oss börjar lätta lite och vi börjar få in fler fast anställda kollegor. Det ger mycket att se att det kommer in nya som vill vara kvar och engagera sig i verksamheten, säger Madeleine Ödman, tf avdelningschef för akutmottagningen.  

Akuten 1000px.jpg
Madeleine Ödman, tf avdelningschef för akutmottagningen, tillsammans med nyanställda sjuksköterskan Samuel Habte. "Det är mycket nytt på akuten som man måste lära sig, men det känns bra så här långt. Jag gillar omväxlingen i att träffa många olika sorters patienter", säger Samuel, som tidigare jobbade på en vårdavdelning på Östersunds sjukhus.

 

Under vintern har 26 av akutens totalt 55 heltidstjänster för sjuksköterskor bemannats av hyrpersonal, vilket är den högsta andelen någonsin. Nu ser dock en vändning ut att vara på väg. Madeleine Ödman säger att fler medarbetare har sökt sig till akuten den senaste tiden.

– Vi började se den här nya trenden i oktober/november, att vi fick in fler spontanansökningar. Samtidigt har det börjat bli färre som säger upp sig. Det är särskilt viktigt, då det oftast har varit de med lång erfarenhet och stor kompetens som har sagt upp sig, säger Madeleine Ödman.  

– Vi har fått höra av vår hyrpersonal och från andra håll att många har börjat tala väl om akuten i Uppsala, att det sprider sig en bild av att vi är en bra arbetsplats. Sedan finns en annan medial bild, men vår bild är att läget börjar bli bättre nu, fortsätter hon.  

Av de nio nyanställda är tre nyutexaminerade sjuksköterskor medan övriga har längre erfarenhet. Vissa har kommit från andra delar av Akademiska medan andra har rekryterats utifrån. En av dem är tidigare hyrpersonal som har valt att ta fast anställning.  

Madeleine Ödmans främsta förklaring till att det börjar gå bättre att rekrytera och behålla medarbetare är en målmedveten satsning på bättre arbetsmiljö.  

– Vi har jobbat mycket med det under hela förra året. Det handlar mycket om att se till att det finns en balans mellan krav och resurser, och att se till att rätt personer gör rätt saker. Tack vare extra resurser från regionen har vi kunnat anställa kringpersonal som har kunnat avlasta våra sjuksköterskor och undersköterskor och ge dem mer tid för patientarbete. Det handlar bland annat om städpersonal som har tagit över patientnära städning och om apotekare som hjälper oss att dela mediciner och blanda antibiotika med mera, och som även är till stor hjälp vid vissa andra moment. En annan viktig faktor som gör oss attraktiva är att vi satsar mycket på fortbildning av personalen, säger hon. 

Läget på akuten har varit tufft en längre tid. Personal- och platsbrist på vårdavdelningarna har bromsat avflödet från akuten. Det har inneburit att många inläggningsklara ­patienter har blivit kvar länge, vilket i sin tur har inneburit en stor belastning på personalen, som har fått ta hand om många slutenvårdspatienter utöver att hantera det ordinarie flödet. På senare tid har dock trycket börjat lätta, även om det går i vågor.  

– I morse när vi kom var det 18 patienter totalt på hela akuten. Det är ganska unikt, särskilt på en måndag som det är idag. I torsdags däremot hade vi 30 inläggningsklara och 20 patienter till i vårt vanliga flöde, så det svänger ganska kraftigt just nu. Men vi ser att det går åt rätt håll, och det trots att sjukhuset har börjat fasa ut hyrpersonalen på avdelningarna. Jag tror att det handlar om många bäckar små, där aktörer inom hela regionen har försökt bidra från sitt eget håll för att förbättra läget. Det var många som inte trodde att åtgärderna skulle göra någon skillnad, men de har gett effekt och jag tror att de kommer att fortsätta göra det, säger Madeleine Ödman.   

Text: Hannes Ljunghall 
Foto: Staffan Claesson