Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Förändrat utbud av missbruksanalyser

2024-04-12 15:03

Nyhet från klinisk kemi och farmakologi.

Från och med den 16 april är drogerna 3 och 4-CMC inkluderade i vår verifieringspanel i urin med gränsvärdet 10 μg/L. De ingår i gruppen U-Missbruksläkemedel med flera (verif). Kostnad för hela gruppen är oförändrat (532 kr). Då ingår även bupropion, gabapentin, ketamin, LSD, pregabalin, tapentadol, zolpidem och zopiklon.

3-CMC (3-klormetkatinon; ”kristall”) och 4-CMS (4-klormetkatinon; ”klefedron”) skiljer sig endast genom placering av en kloratom, varför vår rutinmetod inte alltid kan särskilja de två formerna. I sådana fall kan en tilläggsbeställning göras för att säkerställa substansidentitet (pris 960 kr).

Vi lägger ner screeninganalyserna för metadon och fentanyler i urin. Samtidigt sänker vi priset på U-Metadonmetabolit EDDP till samma som för metadon (135 kr). Detta innebär en bättre analysmetod, med längre detektionstid för samma kostnad. Främsta orsak till nedläggning av U-Fentanyler (screen) är dålig mätprestanda med många felaktiga resultat. Vi hänvisar i stället till vår verifieringsmetod där fentanyl ingår.

Torbjörn Åkerfeldt, överläkare, MLA, driftansvarig missbruksanalyser
018–611 42 72

Pär Hallberg, sektionschef klinisk farmakologi, överläkare
018–611 61 03