Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Forskningens infrastruktur

Uppsala är värd för flera forskningsinfrastrukturer och -plattformar med nära koppling till cancer. Ett exempel är Uppsala Biobank, som är en del av den nationella Biobank Sverige som Uppsala universitet är värd för. En annan mycket viktig nationell aktör i Uppsala är Science for Life Laboratory (SciLifeLab). Genomic Medicine Sweden är en nationell infrastruktur för implementering av genetisk diagnostik i klinisk vård, vilket har stor betydelse för implementeringen av precisionsmedicin i Sverige. I linje med detta initiativ har Region Uppsala och Uppsala universitet etablerat ett Precisionsmedicinskt center (PMCU) för att främja och underlätta implementeringen ännu mer. Andra lokala infrastrukturer inkluderar Uppsala Clinical Research Centre (UCR), Skandionkliniken och ett prekliniskt cancerbehandlingscenter med möjlighet att bedriva forskning om bildstyrd bestrålning på djur.

En av våra främsta tillgångar är närheten mellan sjukhuset och universitet med sina forskningslokaler och toppmoderna faciliteter inom 10 minuters gångavstånd. Denna närhet främjar samarbete mellan kliniska forskare och grundforskare och underlättar snabb implementering av ny forskning i den kliniska miljön.

Nedan beskrivs några exempel av ovan nämnda forskningsinfrastrukturer:

Rudbecklaboratoriet och Biomedicinskt centrum

Rudbecklaboratoriet och Biomedicinskt centrum ligger nära Akademiska sjukhuset och huserar många forskargrupper inom translationell och grundläggande cancerforskning. Här finns välutrustade laboratorier och djuranläggningar för att studera biologiska prover på vävnadsnivå, cellnivå och subcellulär nivå. Några exempel är BioVis som tillhandahåller instrument och tjänster för flödescytometri och mikroskopi och Centrum för preklinisk cancerbehandling som tillhandahåller tjänster för utvärdering av nya läkemedel i kombination med standardbehandlingar in vivo eller för kontrollerade studier för att förfina nuvarande cancerbehandlingar in vivo. I denna anläggning används medicinska system som liknar dem som används i klinisk miljö för att behandla patienter, inklusive bildstyrd strålning med hög precision, CT-avbildning och standardbehandling med kemoterapi. Effekten av strålbehandling eller av till exempel nya målinriktade terapier kan utvärderas ytterligare med hjälp av bioluminescerande bildbehandling.

Uppsala Biobank

Uppsala Biobank är en forskningsinfrastruktur och ett kompetenscentrum för biobanksfrågor och  den enda gemensamma biobanken för Region Uppsala och Uppsala universitet.

Uppsala Biobank har två huvudmän, Region Uppsala som representeras av Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet som representeras av Medicinska fakulteten inom de medicinska och farmaceutiska disciplinerna. I centrumbildningen Uppsala Biobank ingår även Uppsala BioLab. Alla biobanksprov med någon av dessa två huvudmän ska ingå i en i en provsamling i Uppsala Biobank.

U-CAN

U-CAN etablerades 2010 med syftet att arkivera blod- och vävnadsprover samt samla in data för cancerforskning. Det övergripande målet är att svenska forskare ska bli bättre rustade för att besvara viktiga frågor om de underliggande mekanismerna för tumörsjukdomars uppkomst och förlopp samt utveckla bättre strategier för individanpassad cancerbehandling.

Biologiska prover och kliniska data från cancerpatienter samlas in vid flera viktiga tidpunkter under sjukdomsförloppet. Alla insamlade prover och data görs tillgängliga för forskare och företag som vill utöka kunskapen om kunskapen om cancer och vidareutveckla strategier för diagnostik och behandling av tumörsjukdomar.

Projektet är ett samarbete mellan svenska universitet och sjukvården, där Uppsala universitet, Umeå universitet, Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan tillsammans med Uppsala Akademiska Sjukhus, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå och sjukhusen i Gävle, Västerås, Karlstad och Falun.

I Uppsala-delen av U-CAN hade fram till september 2023 hade totalt 17 078 personer registrerats som deltagare i U-CAN. Det största antalet patienter tillhörde diagnosområdena kolorektalcancer (2437), hjärntumörer (2952), bröstcancer (1969) och gynekologisk cancer (2460).

ATMP centrum

ATMP-center Uppsala är ett virtuellt centrum för ATMP och ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset/Region Uppsala och Uppsala universitet. Centret har en samordnande funktion inom hälso- och sjukvårdssystemet och syftar till att stödja forskare och vårdpersonal i utvecklingen och implementeringen av ATMP.

Det övergripande målet för ATMP-center Uppsala är att alla framtida patienter som behöver behandling med ATMP ska kunna få det.

Några av aktiviteter centret bidrar med är standardiserade rutiner, hantering av kvalificeringsprocesser för kommersiella ATMP (t.ex. CAR T celler) och genomförbarhetsförfrågningar för kliniska prövningar, regulatoriskt stöd och vägledning om utbildning, tillhandahållande av kompetensresurser och stöd för GMP-tillverkningsprojektet.

Logotyper som beskriver as, uu och rcc