Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Vår forskning

Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har en lång historia av framgångsrik grundforskning, translationell och klinisk forskning inom cancerområdet. Cancer är dessutom ett av de fokusområden som identifierats i de gemensamma strategidokument som antagits av Uppsala universitet och Region Uppsala. Forskningsområdena spänner från grundforskning med cellmodeller och djurförsök, via translationell forskning med patientprover till klinisk forskning med både industrisponsrade och akademiska kliniska prövningar samt registerbaserade studier med långtidsuppföljning. Uppsala har den enda farmaceutiska fakulteten i Sverige och har därmed exceptionella förutsättningar för läkemedelsutveckling. Vidare finns en expanderande gren av omvårdnadsvetenskap, särskilt genom vår nyligen tillsatta professor i cancervård.

Forskningskommitté

Forskningskommittén är centrets beredande organ för forskningsrelaterade frågor och tillika en referens och remissinstans. Uppdraget innebär bland annat att planera och följa upp forskningsrelaterat utvecklingsarbete beslutat av styrelsen, revidera centrets forskningsstrategi och -handlingsplan och årligen sammanställa centrets forskningsverksamhet i en årsrapport.

Ordförande
Eva Tiensuu Janson, professor i medicin, vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci på Uppsala universitet 

Medlemmar

Arja Harila, professor pediatrik
Marika Nestor, professor biomedicinsk strålningsvetenskap
Patrick Micke, professor patologi
Gunilla Enblad, professor onkologi
Sören Lehmann,  professor hematologi
Gustav Ullenhag, professor immunterapi vid cancer
Jakob Hedberg, docent kirurgi
Peter Stålberg, professor kirurgi, ordförande kommittéen för utbildning på forskarnivå vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci
Tobias Sjöblom, professor experimentell cancerforskning
Masood Kamali Moghaddam, professor molekylära verktyg
Lena Wettergren, professor vårdvetenskap inriktning cancer
Ingrid Glimelius, centrumföreståndare, professor onkologi och epidemiologi
Christina Kawati Stenberg, chef kliniska forsknings- och utvecklingsenheten