Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Vision och strategisk plan för UCCC

Centrets vision är:

”Vi ska vara det ledande cancercentret med patienten i fokus”

För att uppnå vår vision arbetar vi i nära samarbete med våra patienter för att fortlöpande utveckla och förbättra den vård, forskning, utveckling och utbildning som bedrivs vid centret. Vi har därför formulerat fyra huvudsakliga strategier utifrån vilka detaljerade handlingsplaner har utarbetats.

Vision och strategisk plan.png

Genom arbete i vårdprocesser och i nära samarbete med patienter skapar vi den bästa cancervården

Vi bedriver en effektiv, individanpassad och multidisciplinär cancervård som håller högsta kvalitet enligt nationella och internationella riktlinjer och i nära samarbete med patienterna.

  • UCCC har effektiva multidisciplinära tumörgruppsprocesser som ständigt arbetar med att implementera nya behandlingsprinciper baserade på internationella framsteg och genomföra förbättringar inom diagnostik, behandling, omvårdnad, rehabilitering och levnadsvanor. Arbetet leds av sjukhusets kliniska processledare med expertkompetens inom respektive tumördiagnos. Samarbetet inom processgrupperna är av största vikt för att uppnå en cancervård av högsta kvalitet. Processgrupperna arbetar multidisciplinärt på lokal, regional och nationell nivå och i samarbete med patientorganisationer.
  • UCCC ska fortsätta utveckla kontaktsjuksköterskornas samordnande roll i omhändertagandet av patient och närstående.
  • UCCC arbetar systematiskt med att utveckla samarbeten och partnerskap med patienterna för att öka patienternas delaktighet i utvecklingen av vård, forskning och utbildning inom cancercentret. Centrets patient- och närståenderåd är en aktiv del i utvecklingen av vår cancervård.
  • UCCC arbetar för en patientcentrerad vård och verkar för att omhändertagande och behandlingsbeslut sker i nära samråd med patienten. Vi erbjuder individuellt utformad information till alla patienter om deras sjukdom och behandling.
  • UCCC har alla nödvändiga resurser som krävs för en modern och komplett cancervård inklusive snabb implementering av nya tekniker och behandlingar, såsom precisionsmedicin och nya terapier inom ATMP (Advanced Therapeutical Medcinal Products), god palliativ vård, tillgänglig rehabilitering och identifiering av sena effekter efter cancerbehandling.
  • UCCC verkar i enlighet med Region Mellansveriges cancerplan, som är både nationellt och lokalt förankrad samt godkänd av den politiska majoriteten i Uppsala.

Vi är en effektiv och lärande organisation som arbetar datadrivet med kvalitet

UCCC arbetar för att utveckla en ständigt lärande organisation som arbetar datadrivet med att utveckla arbetssätt och processer, med målsättningen att nå högsta kvalitet.

  • Data över process- och kvalitetsindikatorer är tillgängliga och rapporteras regelbundet till alla medarbetare.
  • Våra multidisciplinära och multiprofessionella team samarbetar över klinikgränserna och utvecklar arbetssätt och processer med stöd av tillgängliga data.
  • Regelbundna rapporter från kliniska processledare ger ledningen för UCCC stöd att styra cancervården snabbt och effektivt.
  • Vi planerar framåt och skapar en hållbar arbetsplats med mål att behålla befintliga och attrahera nya medarbetare, med hjälp av kunskap och data om vården.
  • Vi utvecklar den högspecialiserade vården genom ett kontinuerligt, evidensbaserat utvecklingsarbete och forskning.

Vi förbättrar kontinuerligt vården genom forskning, utbildning och utveckling

Vi skapar optimala förutsättningar för en bred och högkvalitativ forskning och utveckling i nära samarbete med Uppsala universitet och Life Science-sektorn.

  • UCCC erbjuder den mest avancerade cancervården tack vare en stark infrastruktur, tillgång till teknisk utrustning och ett starkt samarbete mellan sjukhus och universitet.
  • Inom UCCC finns ett omfattande nätverk bestående av kliniska och grundvetenskapliga forskare med tillgång till en stark forskningsinfrastruktur som möjliggör bred och högkvalitativ translationell cancerforskning där idéer snabbt kan förflyttas från laboratoriet till kliniska studier.
  • Forskning och utveckling pågår i samarbete med företag inom Uppsalas Life Science-sektor där UCCC fungerar som en effektiv och kompetent partner. UCCC bidrar till att hjälpa biotechföretag att genomföra tidiga studier, vilket tillgängliggör många innovativa behandlings- och diagnostikstudier för patienterna.
  • Genom omfattande klinisk forskning blir vårdpersonalen tidigt uppdaterad inom de senaste behandlings- och diagnostikmetoderna.
  • Vi samverkar med övriga regioner inom Sjukvårdsregion Mellansverige med målsättningen om införande av ett regelverk som möjliggör för patienter från andra regioner att delta i Uppsaladrivna studier.
  • UCCC bidrar aktivt till universitetets grundutbildningar.
  • UCCC arbetar kontinuerligt med fortbildning för samtliga vårdprofessioner.
  • Vi stimulerar doktorandutbildning, meritering till docentur och meritering till professorskompetens för vårdpersonal.

Vi samarbetar och har ett mycket omfattande sjukvårds- och forskningsnätverk

UCCC har ett omfattande sjukvårdsnätverk och vi samverkar i de nationella och internationella cancernätverken.

  • En stark ledningsgrupp för UCCC samverkar med Akademiska sjukhusets och Uppsala universitets ledningsgrupper samt involverar patientföreningar, Region Uppsalas lokala cancerråd och Regionalt Cancercentrum (RCC) i Mellansverige. Detta ger samsyn och goda förutsättningar för framdrift och utveckling av cancervården.
  • UCCC har en betydelsefull roll inom Region Mellansverige, vilken utgörs av sju självstyrande regioner, genom att stödja och driva högspecialiserad cancervård.
  • Vi har en central roll i utformningen av de nationella vårdprogrammen.
  • UCCC har en aktiv och ledande roll inom de nationella nätverken och tar plats i de relevanta internationella nätverken som rör både forskning, sjukvård och organisationen av cancervården.
  • UCCC har en aktiv roll i nordiska och europeiska föreningar för specifika sjukdomsgrupper.