Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

ALS-teamet

ALS/MNS-teamet startade 1994 på Akademiska sjukhuset och till teamet kommer patienter med diagnosen amyotrofisk lateral skleros (ALS) eller motorneuronsjukdomar (MNS).

Patienterna kallas till teamet cirka var 3:e månad där även anhöriga uppmuntras att följa med. Vi har stor erfarenhet av att möta patienter med ALS/MNS och deras anhöriga. Målet är att hjälpa till att ge en så god livskvalitet som möjligt.

Teamet har nära kontakt med verksamheten inom kirurgi i de fall patienten är i behov av gastrostomi och andningscentrum på lungkliniken för bedömning av behovet av icke-invasiv ventilation (NIV).

Efter att patienten avlidit har vi uppföljande samtal med närmast anhörig.

Beskrivning av teamet

I teamet ingår neurolog, sjuksköterska, kurator, fysioterapeut, arbetsterapeut, logoped och dietist.

Läkare

Läkaren ger information om diagnosen. Viktigt med information fortlöpande vartefter sjukdomen fortskrider. Läkaren är ansvarig för läkemedelsbehandling, såväl mot sjukdomen där vi idag har ett läkemedel som kan bromsa sjukdomen men även symtomlindrande läkemedel. Stödsamtal.

Läkaren skriver också olika typer av intyg till bland annat Försäkringskassan och kommunen.

Sjuksköterska

Sjuksköterskan är koordinator för teamet och bistår i frågor som rör omvårdnad samt har en handledande roll för personalgrupper som kommer i kontakt med patienten. Hen erbjuder information och utbildning till exempelvis personliga assistenter samt information om sjukdomen till arbetsgivare för att underlätta för patienten.

Kurator

Kuratorn bedömer patientens psykosociala situation, erbjuder samtal samt informerar om det stöd som samhället kan ge.

Fysioterapeut

Fysioterapeuten bedömer rörelseförmågan, bedömer andningsfunktionen och ger råd om lämplig träning. Prövar ut vissa hjälpmedel samt hostmaskin.

Arbetsterapeut

Arbetsterapeut bedömer handfunktionen, diskuterar bostadsanpassning samt föreslår vissa hjälpmedel.

Logoped

Logopeden bedömer tal-och sväljningssvårigheter samt initierar kommunikationshjälpmedel.

Dietist

Dietisten bedömer näringsintag och ger råd om konsistensanpassning av maten samt förskriver näringsdrycker. Beräknar mängd sondnäring till patienter som får gastrostomi.