Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Nationell högspecialiserad vård

Hittills har Akademiska sjukhuset/Region Uppsala sökt 25 tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, NHV, och har tilldelats 17 av dessa.    

Daniel Nowinsky– Vi har fortsatt en stark fjärdeposition i landet efter Karolinska, Sahlgrenska och Skåne. Att de har fått fler tillstånd än oss är förväntat och har att göra med befolkningsunderlag och hur sjukvårdsregionerna är organiserade, säger Daniel Nowinski, som är medicinskt sakkunnig för NHV på Akademiska sjukhuset.   

Han menar att tilldelningen av tillstånd är något av en ödesfråga för Akademiskas framtid som universitetssjukhus.    

– Vården inom NHV är tillståndspliktig och varje sådant tillstånd utgör en högspecialiserad spets inom ett större högspecialiserat område. Tappar vi dessa spetsar blir vi försvagade i utvecklingen av den övriga högspecialiserade verksamheten som är kopplad till dessa områden. Det är svårt att säga något om trenden och utvecklingen framöver. Det handlar inte om en tävling om antalet tillstånd, men det är viktigt att vi får utdelning inom de områden som vi har hög kompetens och förmåga inom. Vi kommer söka tillstånd inom flera områden där vi har mycket välutvecklade verksamheter, men jag vill inte gå in på vilka det handlar om än, säger Daniel Nowinski.   

Nationellt pågår nu en diskussion om hur tillstånden och NHV-systemet som helhet ska följas upp av Socialstyrelsen framöver.    

– För Akademiska sjukhusets del understryker det vikten av att vi har en robust förvaltning av våra tillstånd och vi att följer utvecklingen inom de områden som vi tappat, för att se om det uppstår oönskade systemeffekter, säger Daniel Nowinski.