Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Fonder/stiftelser

Här finns förteckning över större och mindre fonder och stiftelser samt regionala bidragsgivare som du kan söka medel från.

Fonder/stiftelse

Medel från Blodcancerfonden kan sökas av personal verksamma vid hematologiska kliniker och för tre olika ändamål. Utdelningen beslutas av styrelsen för Blodcancerfonden med hjälp av ett stipendieråd.

Bröstcancerförbundets insamlingsverksamhet bedrivs genom Bröstcancerfonden. Pengarna kommer från såväl privata givare som företagssamarbeten och testamenten och de senaste tio åren har Bröstcancerfonden kunnat stötta svenska forskningsprojekt med nästan 82 miljoner kronor.

Fonden för psykisk hälsa stödjer psykiatrisk och psykologisk forskning i Sverige och delar ut forskningsmedel en gång per år. Forskningsmedel delas företrädesvis ut till registrerade doktorander eller postdoktorala forskare. Fonden samarbetar med Suicide Zero som gör det möjligt att dela ut avsatta medel som är särskilt riktade till unga forskare verksamma inom området suicid och suicidprevention. 

Födelsefondens syfte är att främja den vetenskapliga forskningen kring mödrars och barns hälsa under graviditet och förlossning, men även under barnets första månader i livet. Födelsefonden instiftades 1982 och drivs av en stiftelse som är fristående från sjukhuset.

Stiftelsens ändamål är att genom egen verksamhet eller ekonomiska bidrag främja olycksfalls- och sjukdomsförebyggande, rehabiliterande och hälsofrämjande vetenskaplig forskning. Stiftelsen delar normalt ut mellan 1,5 och 2 miljoner kronor per år. Forskningsstiftelsen stödjer forskning inom områden som bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Geriatriska fonden stödjer forskning för ett friskt åldrande och arbetar ideellt och med HM Carl XVI Gustafs beskydd. Sedan 1996 har vi årligen delat ut stipendier för att främja forskning kring åldrandets sjukdomar. Forskning som t ex fokuserat på hälsa, friskfaktorer och livskvalitet.

Stiftelsen har till uppgift att stödja forskning inom barnsjukvård och barnhälsovård. Varje höst ges därför ekonomiska anslag, företrädesvis till yngre forskare, inom dessa områden. Dessutom ges under första delen av varje år bidrag till främjandet av vård och uppfostran av behövande barn bosatta i Uppsala kommun.

Avkastningen vart tredje år efter förslag av överläkaren vid audiologiska avdelningen vid Akademiska sjukhuset utdelas såsom resestipendium till en förtjänt forskare inom audiologin, med företräde för den som visat intresse för forskning kring Ménières sjukdom.

Stiftelsens ändamål är att stödja vetenskaplig forskning i Sverige primärt inom demenssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar genom att årligen i första hand dela ut bidrag till forskare och när så befinnes lämpligt dela ut priser till bemärkta forskare. Stiftelsen kan även i andra hand stödja medicinsk forskning inom andra området.

Stiftelsens ändamål skall vara att främja vetenskaplig forskning inom urologi i Sverige med företräde för mikrobiologi och cellforskning med anknytning till det urologiska ämnesområdet. 

Hjärnfonden finansierar grundforskning och klinisk forskning om hjärnan och andra delar av nervsystemet genom att dela ut stipendier och bidrag. Hjärnfondens forskningsbidrag uppgår till minst 600 000 kronor och delas ut för ett eller två år. Stipendiesumman uppgår till 300 000 kr per år och beviljas för två år, där stipendiaten lämnar en kort lägesrapport efter första året. Stipendiet riktar sig mot sökande med svensk doktorsexamen, avser forskning på heltid (eller på minst halvtid) och möjliggör en vidareutbildning för forskare som vill meritera sig för docentkompetens.

Hörselskadades Riksförbunds (HRF) hörselforskningsfond stödjer medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk forskning kring hörselskadade och hörselskadades situation. Inbjudna att söka är forskare inom områdena beteendevetenskaplig, medicinsk och teknisk forskning kring hörselskador och hörselskadades situation att ansöka.

Alzheimerfonden ger ekonomiskt stöd till forskning som syftar till att förebygga och bekämpa demenssjukdomar. I mindre utsträckning ger vi också stöd till vidareutbildning av vårdpersonal – t.ex. sköterskor, arbetsterapeuter och läkare – som vill fördjupa sina kunskaper inom demensområdet. Alzheimerfonden tar emot ansökningar i två kategorier inom ramen för Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar: vetenskaplig forskning och vårdutveckling.

Ett av stiftelsens viktigaste ändamål är att stödja diabetesrelaterad forskning (inom både typ 1 och 2) som syftar till att förbättra livssituationen för människor som lever med diabetes i väntan på ett botemedel. Vi söker aktivt efter innovativa forskningsprojekt i Sverige och runt om i världen som förhoppningsvis kommer att påskynda processen med att få fram ett fungerande botemedel mot diabetes.

Stiftelsen samlar in pengar till förmån för vetenskaplig forskning som är betydelsefull och livsviktig för kvinnor, områden så som hjärt- och kärlsjukdom, psykisk ohälsa, osteoporos och kvinnlig cancer. Forskningsstipendierna skall gå till kliniska forskare som är i början av sin forskarkarriär, och som driver forskning med ett genusmedicinskt perspektiv.  Köns- och genusaspekter bör diskuteras när det gäller sjukdomens epidemiologi, patofysiologi, diagnostik, behandling och prognos.

Fondens syfte skall vara att stödja forskning vid kliniskt neurofysiologiska centrallaboratoriet, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Verksamheten idag anses bedrivas inom klinisk neurofysiologi.

Fondens ändamål är att stödja forskningen inom cancerområdet. Behöriga att ansöka forskningsanslag är anställda forskare inom Akademiska sjukhuset, anställda forskare vid Örebro Universitetssjukhus samt anställda forskare inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som bedriver aktiv forskning inom någon av klinikerna vid Akademiska sjukhuset eller Universitetssjukhuset i Örebro.

Stiftelsen lämnar bidrag till vetenskaplig forskning med ändamål att hos barn och ungdomar med neurologiska handikapp förebygga, bekämpa och lindra sjukdomar, utvecklingsstörningar och skador av invalidiserande natur.

Ändamålet är att främja vetenskaplig forskning rörande cancersjukdomarna hos barn genom årliga bidrag av stiftelsens medel till angelägna forskningsprojekt. 

Fonden skall stödja medicinskt forsknings- och utvecklingsarbete om neurologiska sjukdomar och/eller funktionsnedsättningar. Fonden skall också stödja socialt och beteendevetenskapligt forsknings- och utvecklingsarbete inom området. Klinisk anpassad forskning som direkt kommer Neuroförbundet medlemmar till gagn prioriteras.

Stiftelsen har till ändamål att underlätta situationen för personer med rörelsehinder. Det sker genom bidrag till enskilda personer, till organisationers och föreningars aktiviteter samt till forskning och utvecklingsarbete.

Stiftelsen skall genom anslag främja vetenskaplig forskning och undervisning eller studieverksamhet i Sverige rörande prostatacancer och bröstcancer.

Forskare och vårdpersonal över hela landet har under året möjlighet att ansöka om anslag och Prostatacancerförbundets forskningsråd beslutar vilka ansökningar som ska få anslag. Forskningsfältet inom prostatacancer rör såväl psykosociala som rent medicinska aspekter av sjukdomen. Det kan exempelvis handla om nya behandlingsmetoder och reducerade bieffekter av behandling eller om hur man kan förbättra patienternas fysiska och psykiska hälsa.

Erik, Karin och Gösta Selanders stiftelse, bildad 1978, har till uppgift att främja klinisk vetenskaplig forskning vid Uppsala universitet/Akademiska sjukhuset, företrädesvis inom hjärt/kärl- och cancersjukdomar. Stiftelsen delar årligen, efter ansökan, ut sammanlagt 3–4 miljoner i anslag för olika forskningsprojekt. Ansökan om forskningsmedel sker vid ett tillfälle per år och kungörs via Medicinska fakultetens kliniska institutioner och sjukhusets kliniker. Stiftelsen drivs fristående från sjukhuset.

Sepsisfonden kommer att fördela insamlade medel till forsknings- och utvecklingsprojekt inom Sverige, där fonden ser en potential för kliniskt användbara metoder. Forsknings- och utvecklingsprojekt som på olika sätt kan leda fram till säkrare diagnostik av sepsis eller bättre behandling av drabbade, kommer att premieras i denna fördelning.

Stiftelsen har till ändamål att främja vid eller i anslutning till onkologiska kliniken i Uppsala bedriven vetenskaplig forskning inom tumörsjukdomarnas område. Medel till forskning möjliggöres av gåvor, testamenten, minneskort och avkastning av kapital. Stiftelsen drivs fristående från sjukhuset och dess verksamhet granskas av Svensk Insamlingskontroll.

Stiftelsen stöder forskning kring HIV-infektion och AIDS, särskilt aspekter avseende behandling och prevention och vaccin. Prioritet ges till projekt som har klinisk anknytning och till sökande som nyligen påbörjat sin forskning.

Stiftelsen Sävstaholm stödjer forsknings- och utvecklingsprojekt kring barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. Bidrag ges till vetenskaplig forskning som är nyskapande och bedrivs med hög kvalitet samt till mer generaliserbart utvecklingsarbete som kan komma denna grupp till godo.

Stiftelsen Epilepsifondens ändamål är att främja och stödja vetenskaplig forskning rörande epilepsi, med företräde för klinisk forskning. Projekten kan ha medicinsk, social eller psykologisk inriktning och ska bedrivas i Sverige.

Stiftelsen för Njursjuka delar ut forskningsstipendium till forskare som arbetar med patientnära forskning om njursvikt och njurdonationer. Forskningen berör patienter med kroniskt avancerad njursvikt eller som är njurtransplanterade och kan bedrivas vid akademi, högskola eller annan offentlig institution i Sverige. Forskningsprojekten kan ha klinisk, medicinsk eller psykosocial karaktär.

Ändamålet för stiftelsen skall vara att utdela stipendier till logopeder samt hörsel- och/eller talpedagoger i Sverige för att genom olika insatser möjliggöra för dem att utveckla tal- och röstträning för hörselskadade och döva, i första hand för vuxna och i andra hand för ungdomar och barn. Utbildningsinsatser som innehåller audiologi och/eller teckenspråk/tecken som stöd (TSS) prioriteras.

Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond stödjer forskning samt utvecklingsarbete kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Fokus ligger på faktorer som påverkar deras hälsa, lärande och livssituation. Anslag delas i huvudsak ut till samhällsvetenskaplig, pedagogisk och medicinsk forskning, samt i vissa fall till utvecklingsarbete av generaliserbar karaktär. Vid bedömningen av ansökningar prioriteras forskning som syftar till att förbättra livssituationen för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Jerringfonden stöder forskning inom hälso- och sjukvård, omsorg och utbildning, som syftar till att förbättra livssituationen för barn och ungdomar med särskilda behov. Forskningen kan vara inriktad på hälsoaspekter, livsvillkor, livskvalitet och lärande. Fonden prioriterar patient- och verksamhetsnära forskning. Jerringfonden delar ut forskningsanslag och forskningsstipendier. Forskningsanslag ger enskilda forskare eller grupper av forskare ekonomiska bidrag till planerad eller pågående forskning. Forskningsstipendier ger personer möjlighet att bedriva studier på heltid.

Stiftelsens ändamål skall vara att utan vinstsyfte för viss enskild person, företag eller organisation genom bidrag främja vetenskaplig forskning främst avseende bakteriell adherens vid urinvägs- och luftvägsinfektioner, men även annan forskning avseende infektioner och immunitet.

Svenska Läkaresällskapet delar ut projektanslag, post doc-stipendier och resebidrag. Medlen kan sökas av alla forskare som är medlemmar. Omkring 30 miljoner kronor delas årligen ut till forskning.

Med pengar från över 200 olika fonder kan Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) stödja viktiga forskningsprojekt både kring Sveriges stora folksjukdomar och kring andra angelägna, men mindre uppmärksammade sjukdomar. Hos SSMF, kan man som forskare ansöka om postdoktorala forskningsstipendier, SSMF:s Stora Anslag och resebidrag. 

Projekten ska vara fokuserade på stroke. Patientnära forskning och rehabilitering är prioriterade områden. Ett antal forskare erhåller vanligen från 20 000 kr till cirka 250 000 kr. En av tankarna med utdelade medel är att sprida och stödja strokeforskning över landet.

Utlyser årligen olika former av forskningsstipendier.

SFSS utlyser forskningsstipendier och resestipendier för föreningens medlemmar.

Föreningen utlyser olika stipendier för att stödja forskning inom reumatologi.

Världsinfektionsfonden stödjer forskning som leder till nya redskap och metoder för att bekämpa fattigdomens sjukdomar. Vi stödjer särskilt unga forskare.

Stiftelsen stödjer medicinsk forskning i Sverige genom att bevilja anslag till gruppledare som disputerat under de senaste åtta åren och som utvecklat en självständig forskningslinje. Stiftelsen stödjer projekt inom både basal och klinisk forskning. En viktig målgrupp är nya forskarassistenter (eller motsvarande tidsbegränsade karriärtjänster) som efter disputation och genomförd post doc utbildning nu etablerar en forskargrupp för att bevara en viktig medicinsk frågeställning. Anslag beviljas för att befrämja forskningsprojektet och beviljat anslag kan användas till drift, apparatur eller lön till medarbetare i forskargruppen.

Information om medel att söka från större fonder och stiftelser samt regionala bidragsgivare

Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till vetenskapligt utvald hjärt-lungforskning. Fonden arbetar också för att öka kunskapen om hjärt-lungsjukdom och det lidande sjukdomarna skapar. Vi vill öka kunskapen om forskningens betydelse för individ och samhälle.

Det finns möjligheter att söka medel för finansiering av klinisk forskning inom ramen för det Sjukvårdsregionala forskningsrådet i sjukvårdsregion Mellansverig. Alla med kliniskt och regionalt forskningsprojekt som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett hälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa är välkomna att söka projektmedel. Styrelsen vill särskilt uppmuntra till forskning inom följande områden; äldre, barn och ungdom, psykiatri, rehabilitering, hälsoekonomi och allmänmedicin.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med ungefär 700 miljoner kronor om året. Stiftelsen finansierar svensk forskning via rambidrag, individuella bidrag, forskarskolor och bidrag för ökad rörlighet.