Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

AdVince är en immunterapi som tagits fram i professor Magnus Essands forskargrupp vid Uppsala universitet.

Det är ett så kallat onkolytiskt adenovirus som används vid behandling av neuroendokrina tumörer och då framför allt dottertumörer som bildats i levern. Onkolytiska virus är genetiskt modifierade virus som infekterar och selektivt förökar sig inuti tumörceller för att sedan spränga cellerna inifrån och på så sätt släppa ut stora mängder nya virus och ämnen som kan aktivera immunsystemet att attackera tumören. Dessa nya virus kan i sin tur infektera och döda närliggande tumörceller. AdVince selektivitet för neuroendokrina celler ligger i att det styrs av chromogranin A. För att minska eventuell levertoxicitet har även en microRNA target sekvens (miR122) inkorporerats i viruset så att det inte förökar sig i friska leverceller. Viruset injiceras med hjälp av röntgenbaserad teknik där man går in via blodkärl i ljumsken och på så sätt når levern.

Den här behandlingen har en spännande resa i sig. Viruset, som hade visat mycket god effekt i prekliniska studier, låg länge i frysen i väntan på finansiering för att kunna genomföra den kliniska prövningen. Författaren och journalisten Alexander Masters uppmärksammade detta i ett antal tänkvärda artiklar i brittisk media vilket fick mycket starkt gensvar runt om i världen och ledde till en framgångsrik crowdfunding kampanj (iCancer) där den största bidragsgivaren, den nu framlidne entreprenören Vince Hamilton, fick ge namn åt viruset. Genom generositeten hos drygt 2000 bidragsgivare från fler än 40 länder kunde en fas I-prövning startas 2016 där primärt behandlingens säkerhet undersökts.

Magnus Essand: ”Alexander Masters artiklar fick ett enormt genomslag och har varit helt avgörande för studien och jag är mycket glad över att medicinska fakulteten vid Uppsala universitet utnämnt Alexander till hedersdoktor. Detsamma gäller Vince och Mona Hamiltons stora engagemang.”

Studien (EudraCT nr: 2014-000614-64) startades upp av professor Kjell Öberg vid endokrinonkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset men har nu tagits över av Dr. Joakim Crona. 10 patienter med neuroendokrin tumörsjukdom har behandlats så här långt (augusti 2023). Fyra olika dosnivåer har undersökts och behandlingen har tolererats väl. Två patienter till ska inkluderas innan fas I-delen av studien avslutas, vilket förväntas ske under hösten 2023. Därefter förväntas vi kunna rekrytera ytterligare patienter både i Uppsala och i Tübingen, Tyskland.

Ett av många exempel på framgångsrikt samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.