Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Det är en människa det handlar om framför allt

Bilden föreställer Lenka, specialistläkare

Vad heter du och vad arbetar du som?

Mitt namn är Lenka Katila och jag är specialistläkare på Smärtcentrum.

Hur kommer det sig att du började arbeta på Smärtcentrum?

Som narkosläkare i botten var jag alltid intresserad av smärtlindring och att hjälpa patienter med svårt smärta. Mitt intresse började redan under min ST utbildning och växte mer och mer. Det är ett väldigt spännande arbete, ibland av detektivkaraktär då man inte har en självklar förklaring till smärtorna. Ibland är det mer av humanitär karaktär, när ingen lyckas att hjälpa med de svåra plågor. Som Jerzy Einhorn skrev: ” Det är en människa det handlar om…” Det är vad jag gillar mest med mitt jobb och min arbetsplats. Det är människa som det handlar om framför allt!

Vad får ni göra på arbetsplatsen?

Den största delen av mitt arbete är på LARO (Läkemedel assisterad rehabilitering av opioid beroende) där vi hjälper smärtpatienter, som har utvecklat beroende på receptbelagda läkemedel och har svår smärta. Det är också den problematiken jag ägnar mig vid min forskning och arbete på smärtmottagningen. Jag är också medlem i Endometriosteam och Orofacial smärtteam.

Vad är det bästa med att arbeta på Smärtcentrum?

Det är svårt att peka ut bara en sak som är bäst, det är helheten tycker jag. Fantastiska kollegor, humanism och flagga av hög professionalitet och framgångsrik forskningsmiljö, öppet klimat med diskussionsforum där det är högt till tak.

Berätta om vad det är som gör att du trivs på din arbetsplats?

Det varma välkomnande man får när man kommer in. Ett gäng som stödjer varandra och uppskattar varandra och som ställer upp i vått och torrt. Vi är ett multikulturellt och multidimensionellt gäng som härligt kompletterar varandra. Det är en blandning av tradition, framgångsrika seniorkollegor med nya unga progressiva kollegor som vill förändra framtiden. Den dynamiken och utvecklingsmiljön är underbar.

Vad finns det för utmaningar i ditt arbete?

Vi kan inte alltid hjälpa alla. Det är oerhört stor efterfrågan efter våra tjänster och antalet av remisser bara växer och med tanke på åldrande population, kommer att växa. För att klara det måste vi implementera nya moderna metoder både i behandling, kommunikation med patienten, mellan varandra, i samarbetsvägar med primärvården och övriga vårdgivare.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba hos er?

Jag skulle berätta om dagen när jag fattade mitt beslut:
Jag hjälpte en svårt cancersjuk kvinna med avancerad smärtlindringsteknik från extrem svåra smärtor efter att hon var plågad i flera månader. Alla visste att hon snart skulle gå bort, men hon ville inte bli påverkad av läkemedel och smärta. Hennes sista önskan var att kunna gifta sig. Denna metod hjälpte henne att vara smärtfri efter ett och ett halvt år av plågor och när jag besökte henne på avdelningen dagen efter så visade hon mig världens vackraste leende och och tackade mig. Hon gifte sig på sjukhuset nästa dag och gick bort två dagar senare. Med ett leende på läpparna och utan plågor. Det är förstås tragedi när en ung människa dör. Men hon dog smärtfri. Den dagen hittade jag min framtid som smärtläkare och bestämde mig att arbeta med den inriktningen 100%.

För att kunna vara del av sådana mirakel man måste vara ett team. Jag hade inte klarat av att hjälpa den kvinnan utan smärtsjuksköterskan, operationspersonalen och avdelningspersonalen, mina kollegor. Det sägs att vi har ett svårt jobb och det har vi, men vi hjälper varandra och vi är tillsammans. Vi gör skillnaden tillsammans. Så kom du också om det säger dig något!