Välkommen till förlossningsavdelningen

För dig som är gravid

Information inför, under och efter förlossningen

 Läs mer

Telefon

018-611 57 00

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ing 96

 Hitta till ingång

Förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset ligger vid ingång 240 på sjukhusområdet. För att komma till förlossningen kör du via sjukhusets norra infart, mittemot Svandammen/Stadsträdgården.

Från och med graviditetsvecka 22 är du välkommen att kontakta förlossningsavdelningen. Besöksförbud gäller alla besökande utom frisk partner till förlossningen.

Är det dags att föda?

Ring alltid till oss innan du åker in. Kontakta förlossningen på: 018-611 57 27 eller 018-611 57 00.

Ring oss när du:
- har regelbundna värkar
- misstänker att fostervattnet gått
- får en blödning
- funderar om förlossningen startat
- vid minskade fosterrörelser

Vid akuta problem under graviditet 

Till och med graviditetsvecka 21+6, kontakta 1177. Efter graviditetsvecka 22+0, kontakta förlossningen.

Om din vistelse

Anhörigavgift

Vår strävan är att partner eller någon annan anhörig ska kunna erbjudas möjlighet att stanna med den nyblivna mamman och barnet på avdelningen. Ibland kan detta på grund av platsbrist vara svårt.

Partner/anhörig som övernattar på BB betalar 270 kr/dygn, i priset ingår frukost och kvällsfika. Detta betalas i efterhand via faktura. Den som önskar kan ta med sig egen mat, det finns möjlighet till förvaring i kylskåp.

På förlossningsavdelningen

Här arbetar barnmorskor och undersköterskor i par. Vi arbetar för att vägleda dig och din partner när du föder. Förlossningsläkare, narkos- och barnläkare finns tillgängliga dygnet runt. Vi rekommenderar endast att partner och om så önskas ytterligare en nära anhörig att vara med vid födelsen.

Till oss kommer blivande mammor främst från Uppsala län. Vi tar även emot kvinnor med komplicerade graviditeter från andra län. Vi har ett nära samarbete med barnsjukhusets läkare och neonatalavdelningen. Avdelningen är uppdelad på tre våningsplan. Vi är ett universitetssjukhus och har läkar- barnmorske- och sjuksköterskestudenter med i vårt arbetslag.

På Akademiska sjukhuset föds drygt 4000 barn om årer, vilket är ungefär 12 barn per dygn.

Efter förlossningen

Om den nyblivna mamman och barnet mår bra efter födelsen rekommenderar vi fortsatt vård i hemmet. Det innebär att familjen stannar kvar ca 6-12 timmar och går sedan hem. BB på vägs barnmorskor fortsätter sedan att ha kontakt med familjen.

Besök

Vi avråder från besök om ni endast vårdas här ett eller några få dygn då både föräldrar och barn behöver lugn och ro de första dagarna. Ni avgör själva i vilken utsträckning ni orkar och vill ta emot besök under besökstiderna. Det är viktigt att besökare är friska, de nyfödda är känsliga för infektioner.

Frisk partner och syskon till den nyfödda har inga besökstider utan är välkomna.

EVA-studien söker medverkande

EVA-studien är en vetenskaplig studie för att undersöka om snedklipp minskar graden av bristning i underlivet vid förlossning med sugklocka hos förstföderskor. Studien ska också visa hur snedklipp eller bristning påverkar underlivet och sexlivet.

 Läs mer här