Föda barn

När ska du ta kontakt med oss?

Ingen förlossning är den andra lik, men här finns lite information om hur en förlossning kan sätta igång. När är det dags att ta kontakt med oss? Läs allt om vad du ska göra när förlossningen startar på 1177.

Förlossnings- och BB vård

Hit till oss kommer blivande mammor främst från Uppsala län. Vi tar även emot kvinnor med komplicerade graviditeter från andra län. Vi har ett nära samarbete med barnsjukhusets läkare och neonatalavdelningen. Avdelningen är uppdelad på tre våningsplan. Vi är ett universitetssjukhus och har läkar- barnmorske- och sjuksköterskestudenter med i vårt arbetslag. På Akademiska sjukhuset föds drygt 4000 barn varje år, vilket är ungefär 12 barn per dygn.

Här hittar du mer information om förlossnings- och BB-vård.

Praktiska råd

Parkering

Kommer du med bil finns avgiftsbelagda parkeringsplatser vid ingång 240 och vid infarterna till sjukhusområdet samt flera parkeringsgarage på området. Följ skyltarna vid infarten till sjukhuset! Enklast är om du går in via entrén i ingång 240. Där finns en porttelefon som du använder för att komma in. Det går också att komma hit via ingång 95/96. Följ skyltarna.


Kafeteria

Kvinnan får dryck under hela förlossningen. Det är också extra viktigt att du som partner äter. Ta med några smörgåsar eller matlåda, snacks och dricka till dig själv. Frukost, lunch och middag kan du köpa i kafeterian som har öppet vardagar. Den finns vid ingång 95-96, se aktuella öppettider här.

Taxiresor (sjukresetaxi)

0771-999 000

Telefon

Mobiltelefon kan användas i alla rum så mobiltelefon och laddare är bra att ta med.

Hygienartiklar

Tandborste, tandkräm, eget schampo och balsam, hårborste eller kam är några av de saker som är bra att få med sig i sin necessär.

Kläder

Ta gärna med sköna inneskor och undvik att gå barfota för hygienens skull och för att slippa onödig smuts i sängarna. Egna kläder för hemresa och om du önskar ha privata kläder under den tid du vistas på BB, en rymlig BH/amningsBH är bra att ha med till BB. Babykläder till hemresan anpassat efter årstid, mössa även sommartid.

Övrigt som kan vara bra att ha med:

  • kamera
  • mat till partner
  • egna favoritdrycker och något gott att äta
  • egen musik kan vara skönt att slappna av till

För hemresan

Åker ni bil hem med barnet bör en babyskydd (bilbarnstol) tas med. Vid beställning av taxi kan man be dem ta med ett babyskydd.

Under förlossningen

Att föreställa sig hur det är att föda barn är svårt. Varje upplevelse är unik. Att skaffa sig kunskaper om vad som väntar och ta del av andras erfarenheter är ett bra sätt att förbereda sig inför förlossningen. Kunskap, trygghet och avslappning hjälper varje kvinna att hantera sin smärta på bästa sätt.