Föda barn
Här hittar du information som kan vara bra att ha när det är dags att föda barn. Du hittar även praktiska råd och informativa filmer om hur det går till på förlossningen.
Är det dags att föda barn?
Ring alltid till oss innan du åker in.
Kontakta förlossningen på: 018-611 57 00.
Vid icke akuta problem under graviditeten
Kontakta i första hand din barnmorskemottagning dagtid.
Vid akuta problem under graviditeten
Till och med graviditetsvecka 21+6, kontakta 1177.
Efter graviditetsvecka 22+0, kontakta förlossningen.
Ring oss om du:
Tror du att förlossningen startat, till exempel har regelbundna värkar som upplevs som smärtsamma, cirka två till fem stycken på tio minuter.
- Läs mer om du tror att förlossningen har startat
- Läs mer hur du kan bli guidad under värk
- Läs mer om hur du kan hitta in i en bra andning
Har en misstänkt vattenavgång.
Upplever minskade fosterrörelser. Om du upplever att barnet rör sig mindre kommer vi överens om ett eventuellt besök.
Får en blödning från underlivet. Blödning under graviditeten behöver inte vara farligt. Vi gör en bedömning om du ska komma in för en kontroll eller avvakta hemma.
Känner en kraftigt ihållande smärta i magen. Om du har mycket ont i magen (kraftig värk som inte går över), gör vi en bedömning om du ska in för en kontroll.
Förlossningsvård
Hit till oss kommer blivande mammor främst från Uppsala län. Vi tar även emot kvinnor med komplicerade graviditeter från andra län. Vi har ett nära samarbete med barnsjukhusets läkare och neonatalavdelningen. Avdelningen är uppdelad på tre våningsplan. Vi är ett universitetssjukhus där forskning bedrivs och där läkar- barnmorske- och sjuksköterskestudenter är en naturkig del i vårt arbetslag. På Akademiska sjukhuset föds drygt 4000 barn varje år, vilket är ungefär 12 barn per dygn.
Har förlossningen startat?
- Här kan du läsa mer om du tror att förlossningen startat
- Film - När det är dags och vad händer i kroppen
Under förlossningen
Varje förlossning är unik och förlossningsarbetet upplevs olika. Vår erfarenhet är att de som känner trygghet, delaktighet och får stöd under födandet får de bästa förlossningsupplevelserna. Vi gör allt för att du som ska föda ska få en bra upplevelse och att ditt barn ska få en trygg start i livet. Varmt välkomna till oss!
På förlossningsavdelningen i Uppsala arbetar vi i parvård. En barnmorska och undersköterska finns avsatt för er, med god vana att bistå och vägleda. Läkare finns alltid på plats och teamets samlade kompetens och specialistkompetens finns tillgänglig för dig och ditt barn under och efter förlossningen.
I samband med barnets födsel bjuds i möjligaste mån, ytterligare en barnmorska in till samförlossning. Detta är bland annat en del i arbetet vi gör för att minska risken för förlossningsskada.
Samvård, hud mot hud och noll separation är viktiga ledord för oss och en naturlig del i vår strävan att ge den nya familjen en bra start tillsammans.
För att du ska känna dig informerad och vara förberedd inför den nya upplevelsen rekommenderar vi den föräldrautbildning BMM erbjuder förstföderskor. Vi strävar efter att tillgodose de önskemål som ni har och ta tillvara era egna resurser.
- Här kan du även läsa mer om bland annat förberedelser inför förlossningen och smärtlindring under förlossningen
- Här kan du läsa om latensfas och få bra verktyg och tips på hur man kan hantera värkarna
- Här kan du läsa om latensfas och få bra verktyg och tips på hur man kan hantera värkarna (Karolinska)
- Här finns fina tips och verktyg till partner eller stödperson
- RFSU upplyser om förlossning på andra språk (längst ner på sidan)
- Film- andning och avslappning under förlossningen
- Information om vattenfödsel
Planerat kejsarsnitt
Har du ett planerat kejsarsnitt så kan du läsa vår skriftliga information och titta på vår film som vi har tagit fram i samarbete med Uppsala universitet.
Skriftlig information:
- Att föda med hjälp av kejsarsnitt, svenska
- Att föda med hjälp av kejsarsnitt, somaliska
- Att föda med hjälp av kejsarsnitt, tigrinja
- Att föda med hjälp av kejsarsnitt, arabiska
- Att föda med hjälp av kejsarsnitt, engelska
Film:
Anhörigstöd
Hos oss på förlossningen får endast frisk partner och ytterligare en stödperson var med under förlossningen. Detta med anledning av att både nya föräldrar och barn behöver lugn och ro de första dagarna samt att de nyfödda är infektionskänsliga.
Hur går det till på förlossningen?

Här kan du se hur det går till när du kommer in till oss på förlossningen.
Praktiska råd
Parkering
Kommer du med bil finns avgiftsbelagda parkeringsplatser vid ingång 240 och vid infarterna till sjukhusområdet samt flera parkeringsgarage på området. Följ skyltarna vid infarten till sjukhuset! Enklast är om du går in via entrén i ingång 240. Där finns en porttelefon som du använder för att komma in. Det går också att komma hit via ingång 95/96. Följ skyltarna.
Kafeteria
Kvinnan får dryck under hela förlossningen. Det är också extra viktigt att du som partner äter. Ta med några smörgåsar eller matlåda, snacks och dricka till dig själv. Frukost, lunch och middag kan du köpa i kafeterian som har öppet vardagar. Den finns vid ingång 95-96, se aktuella öppettider här.
Taxiresor (sjukresetaxi)
0771-999 000
Telefon
Mobiltelefon kan användas i alla rum så mobiltelefon och laddare är bra att ta med.
Hygienartiklar
Tandborste, tandkräm, eget schampo och balsam, hårborste eller kam är några av de saker som är bra att få med sig i sin necessär.
Kläder
Ta gärna med sköna inneskor och undvik att gå barfota för hygienens skull och för att slippa onödig smuts i sängarna. Egna kläder för hemresa och om du önskar ha privata kläder under den tid du vistas på BB, en rymlig BH/amningsBH är bra att ha med till BB. Babykläder till hemresan anpassat efter årstid, mössa även sommartid.
Övrigt som kan vara bra att ha med:
- kamera
- mat till partner
- egna favoritdrycker och något gott att äta
- egen musik kan vara skönt att slappna av till
För hemresan
Åker ni bil hem med barnet bör en babyskydd (bilbarnstol) tas med. Vid beställning av taxi kan man be dem ta med ett babyskydd.