Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Föda barn

När det är dags för dig att föda så är du välkommen till oss på förlossningen. Vi finns här för dig och din familj dygnet runt. Vi erbjuder all den kompetens och specialistkompetens som behövs för att ni ska få en trygg födsel.

Är det dags att föda barn?

Ring alltid till oss på telefonnummer 018-611 57 00 innan du åker in.

När du är gravid efter graviditetsvecka 22+0 ska du alltid ringa till oss om du upplever något av detta: blödning från underlivet, minskade fosterrörelser, kraftig ihållande smärta i magen, huvudvärk som inte går över, oro, misstänkt vattenavgång, regelbundna värkar eller har andra akuta frågor. Vårt telefonnummer är 018-611 57 00.

Rundtur på förlossningsavdelningen

Barnmorskan Sara tar med dig på en rundtur i lokalerna och visar hur vi kommer att ta hand om dig när det är dags att föda. Om du har frågor, kontakta oss gärna: 018-611 57 00

Barnmorskan Sara tar med dig på en rundtur i lokalerna och visar hur vi kommer att ta hand om dig när det är dags att föda. Om du har frågor, kontakta oss gärna: 018-611 57 00

Föda barn på Akademiska sjukhuset

När du kommer till förlossningen för att föda så tar vi emot dig vid ingång 240. Du ringer på klockan bredvid dörren och vi släpper in dig, när du har kommit in genom dörren så ligger förlossningsavdelning till vänster.

Inne på förlossningen visar en undersköterska dig till ett intagsrum där vi kontrollerar ditt blodtryck, vikt och kanske kollar din kroppstemperatur. Barnmorskan känner på din mage och lyssnar på bebisens hjärtljud. Du kopplas upp mot något som heter CTG där vi mäter värkarna och barnets hjärtslag. Genom en vaginal undersökning kan vi kontrollera hur mogen livmoderhalstappen är. Tillsammans pratar vi om hur du vill göra och var i förlossningsfasen du befinner dig. Kanske vill du stanna kvar på förlossningen, eller kanske vill du åka hem en stund för att avvakta.

Om du stannar kvar på förlossningen så får du och din partner/medföljande komma in på ert förlossningsrum.

 

På förlossningsavdelningen i Uppsala arbetar vi i något som kallas parvård vilket betyder att du kan förvänta dig att minst en barnmorska och en undersköterska finns till för dig, båda med god vana att vägleda och ge dig det du behöver. Läkare finns alltid på plats på sjukhuset och teamets samlade kompetens och specialistkompetens finns för dig och ditt barn under och efter förlossningen. 

När det är dags för framfödandet av barnet så kommer du, så långt det är möjligt, att ha två barnmorskor till din hjälp och stöd. Detta är en del i arbetet vi gör för att minska risken för bristningar.

En vattenfödsel hos oss innebär att du föder i ett stort förlossningsbadkar och får vägledning och stöd av en barnmorska som är trygg med att jobba med vattenfödslar. 

Du kan föda i vatten om du:

  • Är frisk och har haft en normal graviditet.
  • Är i fullgången tid (mellan vecka 37-41+6).
  • Har en spontan förlossningsstart (inte igångsättning).
  • Har bara ett barn i magen.
  • Har normala fosterljud
  • Kan ta dig i och ur badet själv, du behöver kunna vara rörlig.

Om vi inte talar samma språk eller på annat sätt inte förstår varandra så behöver en tolk finnas på plats.

Smärtlindring som går att kombinera med bad är:

  • Lustgas
  • Massage
  • Akupunktur
  • Sterila kvaddlar

När det är dags att krysta så har barnmorskan en tydlig och god kommunikation med dig som föder och guidar dig så att framfödandet av barnet går långsamt. Det här långsamma framfödande gör att risken för bristningar minskar.

När du krystar så håller barnmorskan värme mot din mellangård och använder sig av tvåhandsgrepp för att bromsa farten och skydda mellangården, det kallas för perinealskydd. Barnmorskan ser så att mellangårdens färg och elasticitet är god efter varje krystvärk och förlossningsställningen bra, vill du byta förlossningsställning så gör du det och barnmorskan hjälper dig att hitta rätt.

Vi försöker alltid att vara två barnmorskor på plats när barnet föds och på så sätt kan vi hjälpas åt. Om sugklocka är nödvändigt så går vi även då till väga långsamt

Induktion

Induktion, eller igångsättning som det också kallas, innebär att förlossningen startas upp på konstgjord väg. 

Det finns olika metoder att sätta igång din förlossning med:

1. Läkemedel

2. Ballongkateter

3. Amniotomi (ta hål på fosterhinnorna)

4. Oxytocindropp (värkstimulerande dropp)

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan vi göra för att stimulera mognad av livmodertappen och den kan även hjälpa värkarna att starta. Hinnsvepning kan med fördel upprepas med två till tre dagars mellanrum.

Vändningsförsök

De flesta barn ligger med huvudet nedåt i slutet av graviditeten men ungefär tre procent av barnen ligger med rumpan nedåt, så kallad sätesändläge. Det är en fördel om barnet föds med huvudet först och därför rekommenderar vi att försöka vända barnet till huvudläge.

Försök till vändning görs efter graviditetsvecka 36 och det lyckas i ungefär hälften av fallen. Det är sällsynt med komplikationer i samband med vändningsförsöket. Din barnmorska på barnmorskemottagningen bokar en tid för vändningsförsöket, som utförs på bedömningsmottagningen.

Du kan äta frukost som vanligt den dagen du ska göra vändningsförsöket. Ta med dig din id-handling.

Fortsatt vård och återhämtning i hemmet har visat sig ha stora fördelar för både mamma och barn. Om allting är väl med dig och barn så kan ni lämna förlossningen efter sex timmar.

I Uppsala möjliggör vi fortsatt vård i hemmet genom bland annat "BB på väg". BB på väg ringer till er dagen efter hemkomst och bokar in ett hembesök hos er ungefär 2-3 dagar efter hemgång.

Läs mer om BB på väg.

Praktisk information kring tiden på förlossningsavdelningen och BB

Det finns två entréer till oss. Den ena är ingång 240 och den andra ingång 95-96. Ska du direkt till förlossningen så är ingång 240 att föredra. Där ringer du på porttelefonen för att bli insläppt.

Ditt ID-kort, sköna inneskor och egna kläder för hemresa är bra att ta med. Kläder till den nyfödda som passar årstiden och en liten mössa (även om det är sommar) är också bra att ta med. 

Du kan också vilja ha med:

  • Tandborste och tandkräm
  • Hårborste
  • Schampo och balsam
  • Egna favoritdrycker eller något gott att äta
  • Egen musik att slappna av till

För hemresan så bör du ha med ett babyskydd (bilbarnstol). Åker ni taxi hem så kan taxin ta med ett babyskydd.

Partner och ytterligare en stödperson kan vara med under förlossningen. Vi vill att nya föräldrar och barn får lugn och ro de första dagarna och vi vill också försöka undvika infektioner hos de nyfödda.

Partner och friska syskon till det nyfödda barnet kan komma på besök. Andra närstående som vill träffa er får göra det när ni har kommit hem igen.

Ja, vår strävan är att partner eller någon annan anhörig ska kunna erbjudas möjlighet att stanna med den nyblivna mamman och barnet på avdelningen. 

Patient över 18 år betalar 130 kr/dygn.

Partner/medföljande som övernattar på BB betalar 448 kr/dygn, i priset ingår frukost, lunch, middag och kvällsfika. Du betalar i efterhand via faktura.

Du kan ta med mat som inte behöver värmas i micro, det kan vara till exempel pastasallad, mackor, kylda varor, godis och så vidare. Vi värmer ingen mat i micro för att undvika att smitta sprids på avdelningen.

Du som föder och behöver vara kvar på sjukhuset får mat. Partner/medföljande som övernattar på BB betalar 448 kr/dygn, i priset ingår frukost, lunch, middag och kvällsfika. Detta betalas i efterhand via faktura.

I vår matmaskin finns det möjlighet att köpa mat som inte behöver värmas, till exempel smörgås och dryck. Betalning i matmaskin sker med bankkort.

Kommer du med bil finns parkeringsplatser vid ingång 240 och vid infarterna till sjukhusområdet, och flera parkeringsgarage på området. Parkering kostar lite olika beroende på var du står. Det går att betala med kort eller via parkeringsapp.

På förlossningen vid ingång 240 föder du barn och till BB som ligger på våning två och fyra, kommer du ibland efter att barnet har fötts. Det kan till exempel vara så att du och/eller barnet behöver invänta läkarundersökning innan ni kan skrivas ut för hemgång.

Personer som är gravida i vecka 22+ och upplever komplikationer kan också behövas vårdas på BB.

Fler informationsfilmer kring graviditet och förlossning

Våra informationsfilmer handlar om vad du kan förvänta dig under graviditeten, om vad som sker i förlossningens olika faser och om amning. Du kan se filmerna i den ordning du själv önskar.

 Till vår filmkanal i Streamio