Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Mamman efter förlossningen

Man och kvinna utomhus i vinterkläder med nyfött barn

Grattis – du har lyckats med något av det största i livet! Att föda barn är en stor ansträngning för kroppen. Första veckan som nyförlöst kretsar ofta kring sömn, hormoner, känslor, och komma in i allt det nya.

Så fort du har fött barn så börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid. Kroppen förändras på nytt och mycket av din tid går åt att ta hand om den nya familjemedlemmen. Vi vet att det är väldigt mycket att tänka på. Försök stärka upp kroppen igen i din takt, så att du undviker att få besvär framöver och så att du orkar ta hand om barnet.

Sök hjälp direkt vid akuta besvär

Om du har akuta besvär, till exempel: blödning, infektion, svår smärta och feber, så ringer du direkt till 1177 för hjälp med vårdrådgivning. Detta gäller också om du hamnar i ett akut nedstämt tillstånd. Vi tar emot dig på gynakuten eller psykakuten men ring gärna för rådgivning först på telefonnummer 1177.

Nedstämdhet efter förlossning

Hormonomställningen efter förlossningen kan påverka hur du mår. Mer än hälften av alla mammor drabbas av lätt nedstämdhet några dagar efter förlossningen. Även partner kan känna nedstämdhet. Det är normalt och varar vanligtvis i upp till två veckor.

Om du upplever att nedstämdheten håller i sig i mer än två veckor kan det istället handla om en förlossningsdepression. Prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen du gick på under graviditeten (MVC) eller sjuksköterska på barnavårdscentralen (BVC), här kan du få vidare hjälp och stöd.

Om du fick en bristning under förlossningen

Bristningar får olika gradering beroende på vilka vävnadsstrukturer som påverkats.

  • Grad 1: Ytliga bristningar i slemhinnan i blygdläppar eller slidan
  • Grad 2: Slemhinna, slidans muskler och bindväv
  • Grad 3: Slidans muskler och bindväv men även ändtarmsmusklerna
  • Grad 4: Slidans muskler och bindväv samt ändtarmsmusklerna och väggen i ändtarmen.

Grad 1-2 bristningar sys av barnmorska, grad 3-4 bristningar sys av läkare. Hälften av kvinnorna som föder vaginalt i Uppsala får ingen eller mycket liten bristning (grad 1 bristning).  Det är ovanligt med grad 3-4 bristningar.

Efter förlossningen undersöks slidan och ändtarmsmusklerna för att upptäcka eventuella skador. Vi försöker att vara två barnmorskor vid undersökningen. Innan du går hem från sjukhuset undersöks bristningen för att se att allt ser bra ut.

Det är normalt att det gör ont från bristningen de kommande veckorna. Du ska stegvis känna att det blir bättre och bättre. Har du besvär som inte blir bättre eller blir värre tar du kontakt med barnmorskan på barnmorskemottagningen.

Bristningen och bäckenbottenfunktionen följs sedan upp i samband med eftervårdsbesöket på barnmorskemottagningen.

Läs mer om bäckenbottenträning i vårt informationsmaterial (pdf).

Vill du läsa mer om något av detta?