Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Efter hemgång

Nybliven pappa bär sovande bebis på axel och tittar på sin telefin

Nu startar en ny fas tillsammans med ditt nyfödda barn och vi vill att det ska kännas tryggt för dig att åka hem, och att vara hemma. 

För att ni ska kunna åka hem från förlossningen eller BB så behöver både mamma och det nyfödda barnet må bra, barnläkare ska ha undersökt barnet och barnet har kommit igång att äta.

Om ni åker hem mellan 6 timmar efter förlossningen fram till att barnet är 72 timmar, håller vi kontakt med er genom BB på väg eller barnmorska i mödrahälsovården. Det fungerar så här:

  • Dagen efter att ni har gått hem så ringer en barnmorska till dig som är nyförlöst. Barnmorskan frågar hur ni mår och hur det går, för att kunna erbjuda råd och stöd utifrån just era behov. Barnmorska ringer från skyddat nummer. Om ingen har ringt före klockan 12 så kan du ringa till BB på väg i Uppsala, 018–611 56 91 eller till BB på 018–611 56 93, om du inte får något svar.
  • I samtalet från barnmorskan så bestämmer ni tillsammans om barnmorskebesök i hemmet (besök från BB på väg) ska bokas in. På detta besök får du hjälp med amnings- och matrådgivning, och råd om hur barnet kan skötas.
  • Om ni har åkt hem inom 72 timmar från förlossningen så bokar barnmorskan även in ett besök till återbesöksmottagningen. På återbesöksmottagningen erbjuds kontroll av barnets hörsel, vikt, och barnläkare tar ett PKU-prov på barnet. PKU-prov är ett blodprov som hjälper till att upptäcka ovanliga med allvarliga medfödda sjukdomar.
  • När barnet är ungefär en vecka gammalt så tar er BVC-mottagning (barnhälsovården) över kontakten med er.

Om du har gått hem efter 72 timmar men fortfarande har behov av vård (amningsstöd, uttrappning av tillmatning, gulsot) så erbjuder vi dig hembesök i mån av möjlighet, alternativt att du får komma till mottagningen för besök.

Läs informationsbladet om BB på väg och återbesöksmottagningen (pdf).

Film: BB-vård i hemmet

För dig som inte bor i Uppsala eller Knivsta kommun

Om du bor i Bålsta, Enköping, Heby, Tierp eller Östhammar så är det barnmorskan på mödravårdscentral som tar hand om uppföljningen efter hemgång och planerar återbesök. Går ni hem på en helg/under helgdagar så håller BB på väg kontakt genom telefonsamtal och/eller besök på mottagningen vid ingång 96.

Vill du läsa mer om något av detta?