Thoraxkirurgi och -anestesi

Operationspersonal opererar.

Thorax är Akademiska sjukhusets verksamhet för kirurgisk behandling av sjukdomar i bröstkorgen. Hos oss opereras sjukdomar i hjärtat, lungorna och de stora blodkärlen. De vanligaste diagnoserna är kranskärlssjukdom, klaffel, pulsåderbråck och lungtumörer.

Thoraxkirurgen vid Akademiska sjukhuset var en av de första verksamheterna i landet, som utförde hjärtoperationer med hjärt-lungmaskin. Ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete har lett fram till dagens högeffektiva verksamhet. Varje år utförs omkring 700 hjärtoperationer och 350 lungoperationer. Vi har en egen intensivvårdsavdelning med specialutbildad personal. Här vårdas de nyopererade patienterna under de första dygnen. Här vårdas också patienter med svår hjärtsvikt, där vi kan erbjuda behandling med mekanisk hjärtassist. Vid svår lungsvikt finns möjlighet till ECMO-behandling.

Vi finns i 50-huset på Akademiska sjukhuset mitt emot stora parkeringen. På plan 4 ligger thoraxkirurgavdelning 50 D, på plan 6 ligger thoraxintensivvårdsavdelning B1 och på plan 7 thoraxoperation.

Arbeta på Thorax

På thorax utvecklas du genom ett helt yrkesliv

På thorax utvecklas du genom ett helt yrkesliv

På thorax arbetar vi med avancerad vård. Att arbeta hos oss är utmanande och utvecklande på samma gång.

Forskning och utveckling

Läs om våra forskningsprojekt inom thoraxkirurgi och -anestesi.