Thoraxkirurgi och -anestesi

Operationspersonal opererar.

Thorax är Akademiska sjukhusets verksamhet för kirurgisk behandling av sjukdomar i bröstkorgen. Hos oss opereras sjukdomar i hjärtat, lungorna och de stora blodkärlen. De vanligaste diagnoserna är kranskärlssjukdom, klaffel, pulsåderbråck och lungtumörer.

Thoraxkirurgen vid Akademiska sjukhuset var en av de första verksamheterna i landet, som utförde hjärtoperationer med hjärt-lungmaskin. Ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete har lett fram till dagens högeffektiva verksamhet. Varje år utförs omkring 700 hjärtoperationer och 350 lungoperationer. 

Vi har ett nära samarbete inom hela verksamhetsområdet och ett gemensamt ansvar för hela vårdkedjan, vilket gör att vi kan planera, genomföra och utvärdera hela patientflödet. Vi arbetar i team där effektivitet och patientsäkerhet står i fokus. 

Vi finns i 50-huset på Akademiska sjukhuset mitt emot stora parkeringen. På plan 4 ligger thoraxkirurgavdelning 50 D, på plan 6 ligger thoraxintensivvårdsavdelning B1 och på plan 7 thoraxoperation. 

Vill du arbeta hos oss?

Hitta våra lediga tjänster, se filmen om thorax och ta del av intervjuer med medarbetare hos oss.

 På thorax utvecklas du under ett helt yrkesliv

Forskning och utveckling

Läs om våra forskningsprojekt inom thoraxkirurgi och -anestesi.