Thoraxkirurgi och -anestesi

Operationspersonal opererar.

Thorax är Akademiska sjukhusets specialklinik för kirurgisk behandling av sjukdomar i bröstkorgen. Hos oss opereras sjukdomar i hjärtat, lungorna och de stora blodkärlen. De vanligaste diagnoserna är kranskärlssjukdom, klaffel, pulsåderbråck och lungtumörer.

Thoraxkliniken vid Akademiska sjukhuset var en av de första klinikerna i landet, som utförde hjärtoperationer med hjärt-lungmaskin. Ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete har lett fram till dagens högeffektiva verksamhet. Varje år utförs omkring 700 hjärtoperationer och 350 lungoperationer. Vi har en egen intensivvårdsavdelning med specialutbildad personal. Här vårdas de nyopererade patienterna under de första dygnen. Här vårdas också patienter med svår hjärtsvikt, där vi kan erbjuda behandling med mekanisk hjärtassist. Vid svår lungsvikt finns möjlighet till ECMO-behandling.

Det officiella namnet på kliniken är "Verksamhetsområdet thoraxkirurgi och -anestesi". Vi finns i 50-huset på Akademiska sjukhuset mitt emot stora parkeringen. På plan 4 och 6 ligger thoraxkirurgavdelning 50 B2/D2, på plan 6 ligger thoraxintensivvårdsavdelning B1 och på plan 7 thoraxoperation.

Arbeta på Thorax

På thorax utvecklas du genom ett helt yrkesliv

På thorax utvecklas du genom ett helt yrkesliv

På thorax arbetar vi med avancerad vård. Att arbeta hos oss är utmanande och utvecklande på samma gång.