Lästips om ofrivillig barnlöshet

Tjej sitter i säng och lyssnar på musik och tittar i bok.

Facklitteratur

Göra barn: om fertilitet och assisterad befruktning (2021)
Av Camilla Stenfelt

Med ett brett perspektiv får du lära dig om fertilitet: allt från utredning och hormonbehandling till befruktning, insemination och IVF-behandling; juridiken kring donationer, och när är det bra att berätta för sitt barn? Hur kan du hämta kraft och styrka för den känslomässiga utmaningen? Författaren Camilla Stenfelt är specialistläkare inom gynekologi och obstetrik och är subspecialiserad inom reproduktionsmedicin.


Vänta på barn – Fertilitetshandboken (2013)

av Anna Bratt

Ungefär ett av sex par i Sverige är i dag ofrivilligt barnlösa. På ett lättförståeligt sätt beskrivs de behandlingar som används för att hjälpa ofrivilligt barnlösa, till exempel provrörsbefruktning, insemination och ägg- eller spermiedonation. Boken berättar också om hur ensamstående och hbt-personer kan gå till väga för att få barn.


Skönlitteratur och biografier

En överlevnadsguide för Ruvare (2021)
Av Hanna Nielsen

”En överlevnadsguide för ruvare hoppas jag för många blir den handbok jag själv saknade under min tid som ofrivilligt barnlös”. 

Att bli med barn verkar vara så enkelt. Hela tiden hör man ju om små olyckor som blev jollrande bebisar. Men om oss andra, som det inte går lika lätt för, berättas inga historier vid fikaborden. När jag och min sambo försökte bli med barn, och inte lyckades, öppnades en helt ny värld för mig. Jag letade överallt efter tips och råd för hur jag skulle ta mig igenom den här tuffa tiden och efter någon som kände som jag.  

Längtansresan- en berättelse om ofrivillig barnlöshet (2019)
Av Emelie Ljungberg

Boken tar dig med på en personlig och mödosam resa genom ett liv som inrättas efter menscykeln, och där hormoner, starka mediciner och resor till en klinik utomlands blir vardag. Du får följa Emelie genom flera IVF-försök, upprepade missfall, immunologisk utredning i Aten, äggdonationsförsök och en tröstlös väntan på barnet som aldrig kommer.


Den befriade familjen (2016)

av Josefin Olevik

Den kvinna som valt att skaffa barn utan far diskrimineras inte längre av staten och från den 1 april 2016 får hon också rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men staten vet inte hur det känns. Vad säger barnen? Vad säger morfar? Vad blir det av mannen? Ingen verkar ha något emot att familjen befrias, men betyder det också lycka?

Den tuffaste ronden: en personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation (2016)
av Åsa Sandell

Åsa Sandell var ofrivilligt barnlös. Hon berättar om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn.

Drömmen om ett barn (2014)
av Tobias Åkerman

Boken är en ärlig berättelse om fyra år, där drömmen om ett barn snarare förvandlas till en mardröm. I sitt dagboksskrivande bearbetade Tobias den egna identiteten och det största av allt: Kärleken.


Läsning för barn


Familjeboken (2015)

av Johanna Arpiainen och Edward Summanen

Om insemination, sex, adoption och provrörsbefruktning. Tar även upp frågor kring samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. En bok att läsa tillsammans med barn eller att låta lite större barn läsa själv. Boken öppnar upp för samtal och reflektion tillsammans med barn kring temat familj.

Flickan i röret (2014)
av Helena Englund Hjalmarsson och Guldbrand Karin

Flickan i röret är en bilderbok för barn 4-9 år som på ett lekfullt sätt ska ge svar på frågan hur ett barn kan bli till, utan att göra anspråk på att vara heltäckande eller exakt.

Mamman och fröet (2013)
av Ann-Katrine Engström

På ett lekfullt sätt och på barnets nivå beskrivs en singelmammas längtan efter ett barn. Hon har inte träffat den rätte eller den som delar hennes önskan om ett barn så hur skall hon göra? Boken vänder sig till barn i förskoleåldern (tre år och uppåt) och är rikligt illustrerad med korta textstycken.

Så blev jag till (2004)
av Katerina Janouch

Boken vill ge svar på barns frågor om sin tillblivelse. Hur kom det sig att just jag blev jag? Varför blev jag barn till just min mamma och pappa? Var fanns jag innan jag var ett frö? Hur görs en bebis? Hur får en bebis plats i magen? Frågorna besvaras i en berättande text. Även om adoptioner, provrörsbarn, extraföräldrar.

Hur kom jag till? (2008)
av Märit Jonsson

En barn- och föräldrabok om provrörsbefruktning och äggdonation.

Barnbok om IVF (2015)
av Camilla McConnell och Anastasia Nyman

Sara undrar hur hon blev till. Mamma och pappa berättar med enkla meningar hur provrörsbefruktning går till. Barnbok om IVF förklarar lekfullt och med förklarande illustrationer begreppen insemination, IVF och ICSI. Från cirka tre år.

Ebbe och ägget (2014)
av Petra Nilsson

Boken utforskar vad en donator är för något och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras så att det ska kunna bli familjer. Petra Nilsson har också skrivit Ebbe leker familj som är en fristående uppföljare till Ebbe och ägget, Ebbe leker familj handlar om hur det kan bli när både kärn- och stjärnfamiljsbarn leker familj. Från ca 3 år.

Varför finns jag? (2016)
av Karin Salmson

Går det att köpa ett barn i affären? Eller göra ett av lera? Få ett av tomten? Hur går det egentligen till?

Hur görs bebisar? (2014)
av Cory Silverberg

Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn? Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut? En bok för alla sorters barn och alla sorters familjer. Från ca 3 år.

Min familj (2009)
av Anna-Clara Tidholm

Ingen familj är den andra lik. Här finns adoptivföräldrar, ingifta, skilda, homosexuella föräldrar, storfamiljer, ofödda syskon, hel- och halvsyskon, ensamma barn och ett och annat gose- och husdjur. "Man kan vara olika och ändå höra ihop", konstaterar ett av barnen avslutningsvis och uppmanar läsaren att berätta om sin familj. Från ca 3 år.