Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Vanliga frågor och svar

Med anledning av Uppdrag gransknings program ”De värnpliktiga och experimentet”

Med anledning av Uppdrag gransknings program ”De värnpliktiga och experimentet” som sändes den 25 oktober 2023 har vi samlat vanliga frågor och svar här för dig som känner dig orolig efter att ha sett programmet. Programmet handlar om den fertilitetsforskning som bedrevs på Akademiska sjukhuset under 1960- och 70-talen.  Enligt Uppdrag granskning ska spermieprover från fertilitetsforskningen använts till inseminationer. Vi vill betona att det som beskrivs i programmet är en historisk händelse som inte återspeglar hur forskning och fertilitetsbehandling bedrivs idag.

Frågor och svar om fertilitetsforskningen

Det som visas i Uppdrag granskning är en historisk händelse och vi förstår att det kan väcka frågor hos våra patienter idag. Det som eventuellt hände på 1960- och 70-talen  avspeglar inte hur forskning och fertilitetsbehandlingar går till idag. Idag finns lagar och regler som reglerar hanteringen av könsceller som inte fanns då.

Nej. Med nuvarande lagstiftning skulle det vara både oetiskt och olagligt att göra på det sätt som beskrivs i programmet. Patienterna är det viktigaste vi har och vi är oerhört måna om god säkerhet.

Nej, det finns ingen risk att dina könsceller används till något annat än din egen behandling. Spermier/ägg som används inom ramen för donationsbehandlingar kommer enbart från donatorer som utreds och behandlas hos oss på Reproduktionscentrum. Vi följer även upp våra donatorer. Relevant dokumentation på donatorer sparas i separat arkiv i minst 70 år enligt gällande lagstiftning och föreskrifter.

Nej, det finns ingen risk att dina könsceller används till något annat än det du samtyckt till. För att starta ett forskningsprojekt idag krävs ett etiskt tillstånd från Etikprövningsmyndigheten, där ansvarig för studien noggrant beskriver syftet för studien och hur persondata och eventuella prover ska förvaras. Skriftligt och muntligt samtycke behöver i regel inhämtas från de personer som medverkar i studien. Motsvarande krav fanns inte i lagstiftningen på 1960- och 70-talen. Händelser som inträffade då återspeglar alltså inte hur dagens forskning bedrivs.

Nej, det finns ingen risk att dina donerade spermier eller ägg används till något annat än det du samtyckt till. Att ge donatorer så bristfällig information som gjordes på 60- och 70-talen skulle vara oetiskt och olagligt idag. 

Ja, du kan känna dig lugn med det. Vi följer lagen som säger att donators uppgifter sparas i separat låst arkiv i minst sjuttio år efter donationstillfället. Anonym donation, det vill säga att donatorn inte är spårbar för Reproduktionscentrum, är inte tillåten i Sverige och Reproduktionscentrum har tillgång till samtliga donatorernas personuppgifter. Detta gäller både ägg- och spermiedonatorer.

Kontakta gärna oss på Reproduktionscentrum på telefonnummer 018-611 57 07 eller via 1177.

Vanliga frågor och svar om Reproduktionscentrum

Här hittar du en ordlista som förklarar vissa svåra termer och förkortningar.

Egenbetalande behandlingar ges i mån av resurser. Se prislista för privatfinansierade behandlingar bland våra blanketter.

Reproduktionscentrum kan ta emot privatbetalande patienter i de fall behandling har gjorts hos oss tidigare. I övrigt hänvisar vi till privat klinik. Var god tag kontakt med oss för närmare information. Vi gör en bedömning av vad som är det lämpligaste behandlingsalternativet. Egenbetalande behandlingar ges i mån av resurser.

Reproduktionscentrum uppfyller vårdgarantin vilket betyder att vi har mindre än tre månaders väntetid i de flesta fall av utredning och behandling av barnlöshet.

Detta gäller vid vanlig barnlöshetsutredning, ägglossningsstimulering, makeinsemination och provrörsbefruktning (IVF-behandling) inkluderande eventuell intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI) och uthämtande av spermier från mannens bitestiklar eller testiklar.

Väntetiden för behandling med insemination av donerade spermier är högst tre månader från det att tillgänglig donator finns. Tiden fram till dess varierar och kan vara svår att uppskatta. Observera dock att denna vårdgaranti inte gäller det patienter från andra landsting som söker enligt valfrihetsprincipen i nya patientlagen. Väntetiden till äggdonationsbehandling är cirka ett år.

Statistik visar att tre fjärdedelar av de par som påbörjar behandling på reproduktionscentrum får barn. Många patienter behöver dock göra fler än ett försök, såväl med färska och frysförvarade embryon.

På reproduktionscentrum är vi måna om att erbjuda säker och bra behandling, därför utför vi återföring med enbart ett embryo i över 90 % av fallen, både med färska och frysta embryon. Detta innebär att tvillingfrekvens efter behandling hos oss är mycket låg, under 5 % av alla graviditeter.

Ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par, registrerade partners och sambor.

Sedan 2005 så erbjuds spermiedonationsbehandling till samkönade kvinnliga par. I första hand utreds och behandlas bara en av kvinnorna, paret avgör själva vilken. Om paret senare vill byta så görs en individuell bedömning av behandlande läkare.

Behandling begränsas till sex inseminationer, varav två kan bytas ut mot en IVF-behandling med donerade spermier (D-IVF). Paret har också möjlighet till ett andra IVF-försök som egenbetalande.

Par som fått barn efter donationsbehandling vid reproduktionscentrum kan som egenbetalande erbjudas behandling för att få ett syskon.

Folkhälsomyndigheten anser att risken vid zikavirusinfektion för gravida nu är etablerad och bör vägas in vid resa till tropikerna. Kvinnor som är eller försöker bli gravida rekommenderas att anpassa sina resplaner till riskerna och bör konsultera läkare eller mödravårdscentral för individuell rådgivning inför resor till tropiska områden.

Folkhälsomyndigheten följer WHO:s uppdaterade kunskapssammanställning från mars 2019, som med hänvisning till beskrivna smittsamhetsperioder rekommenderar kvinna som vistats i område med pågående smittspridning att avstå från försök till graviditet i 2 månader efter den senaste riskexpositionen för zikavirus. Manlig sexualpartner till kvinna som planerar graviditet bör avstå från försök till graviditet i 3 månader efter den senaste riskexpositionen för zikavirus.

Vid donation av könsceller förordar Socialstyrelsen en karens på 28 dagar efter besök i drabbat område samt 6 månader karens efter tillfrisknande om man drabbats av viruset.

Frågor och svar om zikavirus på Folkhälsomyndighetens sida.

Här finner du blanketter inför ditt besök.

På medicininstruktioner.se hittar du instruktionsfilmer för rätt användning av läkemedel.