Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Ödem­mottagningen

1177

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 1177.se

Telefon

018-611 56 34

Telefontider
Mån - Fre 8-13

Besöksadress

Akademiska sjukhuset Ingång 101, våning 2 751 85 Uppsala

 Hitta till ingång

Ödemmottagningen på Akademiska sjukhuset bedömer och behandlar lymfödempatienter i hela Uppsalaregionen. För att komma till oss krävs en läkarremiss oavsett om du som patient kommer från slutenvården eller primärvården. Vi behandlar inte andra svullnader än lymfödem.

Så går det till hos oss

När du som patient kommer till oss gör vi en bedömning av ödemet och sätter därefter in lämplig behandling. I första hand får du information och råd hur du bäst ska hantera dina besvär och vad du själv kan göra för att lindra dessa. Vid behov provas kompressionsstrumpa ut. I ett senare skede när vi ser att kompressionsstrumpa går bra att använda men kanske ändå inte är tillräcklig för att hålla ödemet tillbaka går vi vidare i behandlingen. Det kan handla om att du själv får lära dig kompressionslinda din svullna kroppsdel. Alternativt att använda en speciell kompression på natten, så kallad nattstrumpa. Vid svårare ödem kan det bli aktuellt med lymfapressbehandling oftast då kombinerat med kompressionslindning.

Vad gör en lymfterapeut?

En lymfterapeut mäter och registrerar hur stort ödemet är och väljer behandlingsmetod utifrån storleken, stadium och hur länge det har funnits. Andra problem och obehag tar vi också hänsyn till. Effekten av behandlingen följs upp vid ett kontrollbesök. I arbetet ingår också att informera om bakomliggande orsak till ödemet och varför vissa levnadsvanor har betydelse.

Att tänka på inför ditt besök

  • Du anmäler dig i kassan även om du har frikort. Ta också med legitimation.
  • Om du inte kan komma till ditt bokade besök måste du meddela oss senast 24 timmar före besöket. Det finns flera möjligheter att avboka på: 1177 eller via telefon.
  • Observera att nybesök bara kan avbokas två gånger, efter det skickas remissen tillbaka till den läkare som remitterat dig hit.

Betalning i ankomstterminalerna

Det finns möjlighet för dig som har ett bokat besök hos oss att betala med kort direkt när du anmäler dig.

Anmälan och betalning görs då i ankomstterminalen i ingång 100/101. Om du inte har möjlighet att betala med kort skickas en faktura med en faktureringsavgift hem till din folkbokföringsadress.