Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Endometrios­centrum

Under sommaren 19 juni till och med 21 augusti har vi stängt e-tjänsterna Kontakta oss och Egen vårdbegäran. Vid akuta besvär ring 112 eller 1177 för rådgivning.

1177

E-tjänster

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 Logga in på 1177

Telefon

018-611 58 41

Telefontider
Mån - Tor 9-11
Fredagar 9.30-11

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ing 95/96

Akademiska sjukhuset
Ingång 95/96

 Hitta till ingång

Akademiska sjukhuset i Uppsala bedriver nationell högspecialiserad vård vid viss endometrios. Uppdraget inriktar sig på avancerad kirurgi som cirka 250 patienter i Sverige är i behov av varje år.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som kan drabba alla som har mens och innebär att celler från livmoderslemhinnan, som normalt bara finns inuti livmodern, sprids i kroppen utanför livmodern. Det vanligaste är att endometriosen sätter sig på bukhinnan i nedre delen av bäckenet och/eller i äggstockarna och äggledarna. I ovanligare fall kan endometrios också växa djupt i andra organ som tarm eller urinblåsa.

Om oss

Vi har flera års erfarenhet av avancerad kirurgi vid endometrios samt alla de kompetenser som krävs för att bedriva nationell högspecialiserad vård. Hos oss finns specialistläkare i gynekologi med lång erfarenhet av att behandla komplicerad endometrios. I teamet arbetar dessutom barnmorskor med sexologisk kompetens, kurator och fysioterapeut. Vi har ett nära samarbete med läkare från Akademiska sjukhusets Smärtcentrum och med fertilitetsspecialisterna på Reproduktionscentrum. Vid svårare operationer samverkar vi med våra egna tumörkirurger samt urologer och tarmkirurger.

För att bli aktuell för operation inom ramen för nationell högspecialiserad vård behöver du som patient få remiss till oss från ett annat sjukhus. Du kan inte skriva en egen vårdbegäran.

För dig som patient

Din gynekolog skickar ett behandlingsunderlag (remiss) till Endometrioscentrum på Akademiska sjukhuset. Om du är folkbokförd utanför Region Uppsala behöver din gynekolog skriva en specialistvårdsremiss till oss. Det gäller dig som har behov av högspecialiserad endometrioskirurgi.

Det är mycket vi vill veta om dig och det är viktigt att remissen är fullständig. När din remiss handlagts av endometriosteamet och du bedöms vara aktuell för eventuell operation kommer du få en kallelse för ett första besök. I annat fall skickas din remiss tillbaka till den läkare som remitterat dig. Vi strävar efter att ge en tid inom 60 dagar från inkommen remiss men tiden kan variera beroende på mottagningens kapacitet.

På det första läkarbesöket görs en gynekologisk undersökning med ultraljud. Hos oss arbetar både manliga och kvinnliga specialister. Eftersom Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus kommer du också att träffa läkarkandidater och specialistläkare som är under utbildning hos oss.

Om endometriosteamet bedömer att du ska opereras får du en kallelse till operation efter att all utredning och eventuell utredning är genomförd. Du kommer att få skriftlig och muntlig information om hur operationen går till.

Inför ditt besök

Ta med dig godkänd legitimation. Kom i god tid till mottagningen så att du hinner registrera dig i kassan före ditt besök.

Inför ditt första besök ber vi dig fylla i några frågeformulär. De kommer att tillsammans med ditt besök på mottagningen ligga till grund för vår bedömning och behandling inför din operation. På 1177.se kan logga in med e-legitimation och fylla i formulären där. Några formulär kommer att skickas per post eller inkluderas i GynOp-registret som alla operationer kvalitetsregistreras i.

Formulären gäller för alla läkarbesök oavsett om du skall opereras eller inte.

Många är överkänsliga mot parfym eller andra starka dofter och därför används inte parfymerade produkter på sjukhuset. Personalen uppmanas att avstå från parfym under arbetstid och som patient eller anhörig är det bra om även du tar hänsyn till detta.

Efter ditt besök

Efter läkarbesöket kommer du antingen att bli inbokad för operation, remitterad tillbaka till din ordinarie gynekolog/kvinnoklinik eller någon annan specialistmottagning.

Efter ditt besök kan du läsa din journal via 1177 vårdguidens e-tjänster. Vid hög belastning kan det dröja lite innan journalen uppdateras. 

Videomöten

Om du vill kan vi ha ett videomöte istället för ett bokat återbesök hos oss. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig.

Så här går det till 

  • Kontakta endometrioscentrum på Akademiska sjukhuset och skriv att du önskar videomöte istället för ditt bokade besök.
  • Vi bokar ett videomöte med dig och skickar en kallelse.
  • Sitt på en plats med god internetuppkoppling där du kan prata ostört.
  • Det är samma pris och avbokningsregler för videomöten och besök. Frikort gäller. Uteblivet videomöte debiteras. Videomöten betalas via faktura.

Våra barnmorskor kommer att ta kontakt med dig inom ett par veckor efter utskrivning och du kallas till återbesök till läkare (fysiskt eller via video) efter 4–6 månader. 

Vid operation

Om operationen görs hos oss på kvinnosjukvården blir du inlagd på gynekologavdelningen 96 C1 där du förbereds inför operationen. En del operationer utförs också vid Samariterhemmets operationsavdelning i centrala Uppsala. Efter operationen kommer du tillbaka till samma avdelning där vårdpersonalen stöttar dig till en bra återhämtning. Du kan oftast åka hem efter 0–2 nätter på sjukhuset.