Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Matvanor inför och efter obesitaskirurgi

Obesitaskirurgi är ett verktyg till en förbättrad hälsa och viktnedgång. Arbetet gör du själv genom att genomföra kost- och livsstilsförändringar.

Matvanor innan obesitasoperation

Innan operationen behöver du börja anpassa mat och dryck för att övergång till kosten efter operationen ska fungera.

  • Innan operationen behöver du äta 4–6 måltider/dag. Exempelvis frukost, lunch, middag och 1 mellanmål.
  • Vid behov kan du förbättra dina livsmedelsval, exempelvis välj osockrad yoghurt, sockerfri dryck. Välj nyckelhålsmärkta livsmedel.
  • Ät enligt tallriksmodellen innan operation; upp till halva tallriken grönsaker/sallad.

För mer information se material från Dietisternas Riksförbund, Inför bariatrisk kirurgi.

Du kan även läsa mer om hälsosamma matvanor på Livsmedelsverkets hemsida.

Mat efter obesitaskirurgi 

Under besöken innan din operation kommer du få kostråd och för att må bra efter din operation behöver du följa de kostråden varje dag resten av livet. Det är bra att efter operation fortsatt träffa dietist minst 1 gång/år livet ut för att bibehålla goda kostvanor.

Mängden mat du kan äta vid ett och samma tillfälle minskar efter operation. Därför behöver du äta minst 6 små måltider/dag med ca 2–3 timmars mellanrum.

Alla måltider behöver innehålla protein. Protein finns i kött, fisk, kyckling, ägg, mjölkprodukter eller vegetariskt protein.

Tugga maten noggrant och ät långsamt, en måltid behöver ta cirka 20 minuter. Du behöver dagligen ta vitamin- och mineraltillskott.

Dryck efter obesitaskirurgi

Drick vatten i första hand. Mjölk, kaffe och te går bra. Undvik sockrade drycker och alkohol. Tolerans för kolsyra varierar. Drick mellan måltiderna. Vänta cirka 15–20 minuter efter måltid innan du dricker. Det går bra att dricka cirka 5 minuter innan måltid.

Dumping

Orsak:​

  • Söta livsmedel eller söta drycker (exempelvis godis, glass, bakverk, läsk, sockrad yoghurt, fruktjuice)​
  • Feta måltider eller livsmedel (exempelvis friterat, grädde, feta såser)​
  • För snabbt intag av mat​
  • För stor portion ​
  • Dryck till maten​

Symptom (ett eller flera):

  • Trötthet, illamående, kallsvettning, ökad puls, ​yrsel, kräkning, diarré, magsmärta.​