Endokrin- och diabetes­mottagningen

1177

E-tjänster

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 Logga in på 1177

Telefon

018-611 43 87

Telefontider
Mån - Fre 8-12

Besök oss

Öppettider
Mån - Tor 7.15-16
Fredagar 7.15-15

Besöksadress

Endokrin- och diabetesmottagningen Akademiska sjukhuset Ingång 40, 1 trappa 751 85 Uppsala

 Hitta till ingång

Vi är en specialistmottagning för alla former av endokrina och metabola sjukdomar. Till mottagning hör också osteoporos samt utredning och uppföljning inför och efter obesitaskirurgi (överviktsoperation). För att bli aktuell som patient hos oss behöver vi en remiss. Antingen från annan vårdgivare eller i form av en egen vårdbegäran.

Vi erbjuder högspecialiserad vård anpassad efter patientens behov. Vi har ett spektrum av olika öppna vårdformer, alltifrån traditionella mottagningsbesök till individuellt utformad dagsjukvård, gruppundervisning och utredningsverksamhet i tätt samarbete med andra specialistområden på sjukhuset och inom regionen.

De sjukdomar vi arbetar med rör bland annat den inre sekretionen av hormoner i kroppen och rubbningar i hormonbalansen, endokrinologi, som i vissa fall har ett nära samspel med kroppens ämnesomsättning, metabolism. Den största diagnosen hos oss är Diabetes mellitus typ 1. Övriga diagnoser vi arbetar med är sköldkörtelsjukdomar, hypofys- och binjuresjukdomar, utredning inför överviktsoperation, blodfettsrubbningar, benskörhet och andra metabola bensjukdomar samt ämnesomsättningssjukdomar.

På mottagningen arbetar läkare, diabetessjuksköterskor, mottagningssjuksköterskor, undersköterskor, fotterapeuter och psykolog. Knutet till mottagningen finns också sekreterare, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast och kurator.

Inför ditt besök

Hitta till oss

Endokrin och diabetesmottagningen finns i ingång 40 på våning 1 och 2.

Vid mottagningsbesök

Anmäl dig i vår kassa/reception på våning 1. Tag med legitimation, läkemedelslista och frikort. Betalning sker med betalkort eller faktura.

Tag även med din blodsockermätare till besöket.

Vid provtagning

Gå direkt till våning 2 och ta en nummerlapp i väntrummet på provtagningen som ligger längst ned i korridoren. Provtagningen är öppen måndag till fredag klockan 7.30–9.30. Tag med kallelse, legitimation, och eventuellt frikort. Betalning sker i kassan på våning 1 efter provtagningen med betalkort eller faktura.

Ombokning/avbokning

Vi är anslutna till 1177 vårdguiden där du kan av- och omboka ditt besök. Du kan även ringa 018-611 43 87.

Utredningar och behandlingar

Här kan du läsa mer om de sjukdomar vi utreder och behandlar på mottagningen.

Forskning och kvalitetsutveckling

Forskning är en självklar del av Akademiska sjukhusets uppdrag som universitetssjukhus. Här finns medicinska specialiteter inom alla områden och spetsforskning av hög internationell klass. Tillsammans med Uppsala universitet bedrivs medicinsk forskning för att klarlägga sjukdomsmekanismer samt för att skapa effektiva nya behandlingsformer för morgondagens patienter. Dessutom genomförs i samarbete med läkemedelsbolag olika typer av kliniska prövningar av nya läkemedel.

Som patient hos oss kan du komma att tillfrågas om deltagande i forskningsstudie. Vi har pågående studier inom de flesta sjukdomsområden inom både endokrinologi och diabetes.

Vi söker studiedeltagare

Diabetes typ 1

Inom diabetes typ 1-forskningen arbetar vi bland annat med att hitta nya behandlingsmetoder och läkemedel för typ 1-diabetes.

Är du intresserad och vill veta mer, kontakta våra forskningssjuksköterskor på diabetesforskningtyp1@akademiska.se.

Vi är en del av Centre of Excellence.

Diabetes typ 2

Inom diabetes typ 2-forskningen arbetar vi för att hitta nya sätt att förebygga och behandla typ 2-diabetes.

Är du intresserad och vill veta mer, kontakta våra forskningssjuksköterskor på diabetesforskning@akademiska.se eller via telefon 018-611 86 37.

Du kan också läsa mer om våra forskningsprojekt på Uppsala universitet.