Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

QuantiFERON- TB -test införs med förenklad provtagning på klinisk mikrobiologi

2023-10-13 16:00

Nyhet från klinisk mikrobiologi.

Med start den 24:e oktober kommer QuantiFERON/Tuberkulosantigen test införas på klinisk mikrobiologi. Testet används för att identifiera personer vars immunsystem exponerats för och reagerat mot tuberkelbakterier. Testet är bäst lämpat för att påvisa latent tuberkulos, medan det är mindre väl lämpat för aktiv sjukdom. Testresultatet måste relateras till patientens övriga tillstånd.

Minst två månader bör ha passerat mellan PPD test (tuberkulintest) och provtagning för QuantiFERON-test. Observera att testet ej kan användas för kontroll av vaccinationsstatus då de aktuella antigenen ej finns i BCG.

Provtagningen har förenklats, provtagaren behöver endast ta ett Vaccutainerrör Na-/Li-heparin (minst 5 ml helblod, helst 7 ml) och skicka det med ordinarie kyltransport till Klinisk mikrobiologi. Prover ska EJ CENTRIFUGERAS. Överföringen av blodet till de för analysen nödvändiga QuantiFERON-rören kommer utföras på laboratoriet. Provmottagningen är öppen vardagar klockan 8-16.30.

Till och med 5:e februari 2024 kommer beställare fortsatt kunna ta sina prover direkt i QuantiFERON-rör och skicka till KMB. Det kommer under denna period fortsättningsvis ut fyra etiketter, som likvärdigt kan användas vid provtagning i ett rör och då kasseras övriga tre etiketter.

I Cosmic: Blod- Tuberkulosantigen interferon gamma svar IGRA (QuantiFERON)
I Sökanalys: B- Tuberkulosantigen interferon gamma (QuantiFERON) eller sök på TBC

Kontakt klinisk mikrobiologi:

Kenneth Nilsson
Överläkare
018-611 90 81

Katarina Wallménius
Mikrobiolog
018-611 06 24

Petra Sandell
Informatör
018-617 38 83