Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Förändring av ANA-utredningen vid Akademiska sjukhuset införs 6 februari 2024

2024-01-31 09:04

Nyhet från klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

Från och med 6 februari 2024 kommer metoden för att mäta anti-dsDNA och gränsvärdena för positiv reaktion för anti-dsDNA att ändras. I övrigt kommer ANA-utredningen att vara oförändrad.

Undersökning av anti-nukleära antikroppar (ANA) innebär mikroskopisk bedömning av autoantikroppar som färgar cellkärnor, samt undersökning av specifika autoantikroppar som kan ge upphov till sådan infärgning, bland annat antikroppar mot dubbelsträngat DNA (anti-dsDNA). 

Förändringen införs eftersom den tidigare använda metoden (addressable laser bead immunoassay (ALBIA), visat sig inte vara tillförlitlig vid starkt positiva prover. Den metoden fungerar dock bra i det lägre mätområdet, och kommer därför fortsättningsvis att användas för att screena för förekomst av anti-dsDNA-antikroppar. Prover med höga ALBIA-värden kommer istället undersökas med Fluorescence Enzyme ImmunoAssay (FEIA) och de
kvantitativa mätvärdena från FEIA-analysen kommer att rapporteras i ANA-svaren. 

Olika metoder att mäta autoantikroppar är inte kvantitativt jämförbara, och det kommer inte gå att jämföra mätvärden för anti-dsDNA erhållna med ALBIA-metod före 240206 med FEIA metod efter 240206. Om patienten givit medgivande för att spara prover i biobank, finns tidigare positiva ANA-prover sparade under tre år, och vi kan vid behov re-analysera tidigare anti-dsDNA-positiva prover med den nya FEIA-metoden. Vid behov av detta, kontakta
laboratoriet på telefon 018-6114062.

Information om denna förändring kommer finnas med i ANA-bedömningarna under ett år. Den som önskar mer detaljerad information kan vända sig till undertecknad. 

Johan Rönnelid, överläkare, Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
070-3379416