"Barnsjukhuset är tillräckligt stort för att innehålla en bred kompetens men tillräckligt litet för att känna en stark gemenskap"

197783585_341855373978173_8329204587652645405_n.jpg

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som fysioterapeut med för tidigt födda barn och följer upp deras motoriska utveckling. Om jag ska förklara det enkelt så skulle man kunna säga att jag tränar spädbarn.

Hur kom det sig att du började jobba med barn?

Jag började jobba på habiliteringen för vuxna för 25 år sedan och efter 15 år där dök det upp ett vikariat här på Akademiska barnsjukhuset och jag sökte det. Det är nu 10 år sen och jag trivs fortfarande lika bra. Vi är en ganska liten personalgrupp och har ingen stor omsättning på folk - vi trivs för bra helt enkelt! Det är en spännande och utmanande arbetsplats och vardagen blir aldrig slentrianmässig här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa är mötet med barnet och dess föräldrar. Som fysioterapeut gör man oftast någonting som tar dem i positiv riktning vilket är väldigt roligt. Vi ska inte sticka någon eller göra något läskigt. De flesta barn uppfattar det mer som en lek.

Vad kan vara tungt eller svårt?

Det som kan kännas tungt är när vi ser att barnet inte utvecklas som det ska. När man ser att något inte är riktigt rätt, till exempel att barnet fått en hjärnskada vid födseln, har ett syndrom eller en muskelsjukdom som gör att motoriken är eller kommer att bli begränsad. Eftersom barnen är så små märker de själva inte av något, men istället får vi bemöta många oroliga föräldrar. Som förälder har man ju aldrig något facit på hur det kommer gå i livet för ens barn, men när något inte är som det ska med barnet från början väcker det såklart extra många frågor och funderingar.

Beskriv avdelningen du jobbar på!

Jag jobbar på multidisciplinära teamet och här är det kul att jobba. Vi har många olika professioner i teamet och vi har ett tätt samarbete mellan oss. Jag uppskattar att snabbt kunna rådfråga mina kollegor som sitter i samma korridor. Vi tar mycket hjälp av varandra. Sen är Akademiska barnsjukhuset i stort en otroligt häftig arbetsplats. Vi är tillräckligt stora för att vara väldigt kompetenta men tillräckligt små för att kunna känna en stark gemenskap på arbetsplatsen.

Du forskar även - berätta mer!

Ja, att forska är en möjlig väg att gå om man vill utvecklas inom barnsjukhuset. Jag tycker att det har gått bra att kombinera forskning och arbete och jag har delat upp min tid ungefär hälften, hälften. Det ger mig otroligt mycket at forska då det får mig att förstå mitt jobb på ett helt annat sätt och bli bättre på det. Det är väldigt kul att få gräva ner sig någonting och vrida och vända på ett visst ämne. Jag tycker även att det varit skönt att balansera forskningen med patientarbetet, att kunna växla mellan patientarbete och administrativt arbete.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba hos er?

Jag skulle säga: Gör det! Här har man chansen att vara allätare om man vill eller att fördjupa sig inom sitt intresseområde och smalna av sin yrkesinriktning. Det är dessutom en väldigt dynamisk arbetsplats och man vet aldrig hur arbetsdagen ska se ut.