Lex Maria 2020

Årets Lex Maria-händelser.

Felaktig läkemedelsdistribution av kalium anmäls

2020-04-24

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en patient felaktigt fick behandling mot kaliumbrist intravenöst som skulle ha getts utspädd via dropp.

Dödsfall efter hjärtstopp anmäls

2020-04-08

Akademiska sjukhusets anmäler ett dödsfall efter hjärt-lungräddningsinsats vid hjärtstopp enligt lex Maria. 

Två dödsfall inom neonatalvård anmäls

2020-03-11

Akademiska sjukhuset anmäler två händelser enligt Lex Maria. Båda rör för tidigt födda barn som avlidit i samband med intensivvård.

Försenad tumörbehandling efter missat provsvar anmäls

2020-03-04

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där tumörbehandling av ett barn fördröjdes då ett provsvar inte uppmärksammats i tid.

Felaktig behandling av bristning vid förlossning anmäls

2020-03-04

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en kvinna i samband med förlossning fick en bristning som initialt inte behandlades korrekt. Förseningen medförde blödning och orsakade smärta för patienten.

Felaktig cytostatikabehandling i samband med strålterapi anmäls

2020-03-02

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en patient fick felaktig cytostatikabehandling i samband med strålbehandling av en tumör.

Felaktig cytostatikabehandling till barn anmäls

2020-02-25

Akademiska Sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där ett barn fick felaktig cytostatikabehandling vilket påverkade njurfunktionen negativt.

Dödsfall efter prematur förlossning anmäls

2020-02-12

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där ett barn avled i samband med en prematur förlossning.

Armskada i samband med operation anmäls

2020-02-06

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en patient skadades i en arm i samband med en operation. Skadan uppstod av en defekt blodtrycksmanschett som orsakade en störning i blodcirkulationen.


Allvarlig hjärnskada efter fall anmäls

2020-01-28

Akademiska sjukhuset gör en anmälan enligt Lex Maria med anledning av en händelse där en patient råkade ut för en fallolycka som ledde till en allvarlig hjärnskada.