Lex Maria 2020

Årets Lex Maria-händelser.

Dödsfall efter försenad cancerdiagnos anmäls

2020-06-30

Akademiska sjukhuset gör en anmälan enligt lex Maria med anledning av att en patient fått fördröjd cancerdiagnos och senare avled.

Havandeskapsförgiftning och njursvikt i samband med förlossning anmäls

2020-06-17

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en kvinna i samband med förlossning fick havandeskapsförgiftning och senare en svårkontrollerad blödning. Patienten drabbades även av dialyskrävande njursvikt.

Fosterdöd under graviditet anmäls

2020-06-16

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där ett överburet foster dog i livmodern.

Försenad cancerdiagnos anmäls

2020-06-10

Akademiska sjukhuset gör en anmälan enligt lex Maria med anledning av att en patient fått fördröjd cancerdiagnos.

Felbedömning av hjärtinfarktsymtom anmäls

2020-06-05

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där bröstsmärtor hos en patient felbedömdes. Det rörde sig om hjärtinfarkt och försenad diagnostik ledde till att patienten drabbades av hjärtstillestånd och avled.

För hög dos lugnande läkemedel till barn anmäls

2020-06-05

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där ett barn, som opererats på barnintensiven, fick en för hög dos av det lugnande läkemedlet klonidin

Felaktig cytostatikabehandling i samband med strålterapi anmäls

2020-06-05

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en patient fick felaktig cytostatikabehandling i samband med strålbehandling av en tumör.

Anmälan om dödsfall efter försenad cancerdiagnos

2020-05-18

Akademiska Sjukhuset gör en anmälan enligt lex Maria med anledning av att en patient fått fördröjd cancerdiagnos och senare avled.

Försenad tumördiagnos hos barn anmäls

2020-05-15

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där otydliga remissrutiner ledde till försenad diagnosen av en patients hjärntumör.

Kvarglömd kompress efter operation anmäls

2020-05-08

Akademiska sjukhuset anmäler en händelse enligt lex Maria där en kompress glömdes kvar efter en urologisk operation vilket orsakade patienten smärta och blödning.