Urologmottagningen för barn och ungdom

1177 Vårdguiden

E-tjänster

Här kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta oss – dygnet runt. Du kan till exempel ställa en fråga, boka och omboka tid eller förnya recept.

 Logga in på 1177

Telefon

0186113965

Telefontider
Mån - fre 8-8.45

Besök oss

Öppettider
Mån - tor 8-16
Fredagar 8-12

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ingång 95/96, 1 trappa

 Hitta till ingång

Vi behandlar missbildningar och sjukdomar i urinvägar och könsorgan hos barn och här arbetar barnurologer och uroterapeuter.

Hit till oss kommer barn med föräldrar för undersökning och information inför operation och för uppföljning av resultat efter operationen. Detta för att åstadkomma bästa möjliga resultat både funktionellt och kosmetiskt.

Inför ditt besök

Inför besöket på Urologmottagningen för barn och ungdom skickar vi tillsammans med kallelsen många gånger listor som vi vill att ni fyller i. Detta för att vi och ni ska få en bra uppfattning om barnets "kissvanor" vilket är av stor betydelse för vilken behandling som passar ert barn bäst. Listorna kan kännas besvärliga att fylla i men de är verkligen av stort värde för att det ska kunna göras en bra bedömning av situationen.

Det finns olika typer av listor:

  • Veckoschema där man fyller i med kryss hur ofta barnet kissar.
  • Veckoschema där man fyller i hur ofta barnet kissar samt hur ofta urinläckage förekommer.
  • Lista för mätning av urinvolym och vätskeintag samt vägning av inkontinensskydd.

I samband med besöket görs ofta en flödesmätning och resturinkontroll. Inför detta är det bra om barnet har druckit lite extra och är kissnödig för att kunna göra flödesmätningen.
Flödesmätningen går till så att barnet får kissa på en specialtoalett som mäter urinvolym och urinflödeshastighet, vilket ger bra information om till exempel det är trångt för urinen att komma ut. Efter att barnet har kissat på flödesmätartoaletten kontrollerar vi med ultraljudskamera på magen över urinblåsan om den är tom.


Flödesmätning


Resturin

Våra undersökningar

Här kan du läsa mer om några av de diagnoser vi har hand om samt en del av våra undersökningar och behandlingar.

 Läs mer här