Spermiedonator

Att anmäla intresse innebär inte att du måste bli donator. Det är en 
möjlighet att få veta mer. Kontakta oss gärna för ytterligare information. 

De flesta som donerar sina spermier gör det för att de vill hjälpa ofrivilligt barnlösa. Kanske känner de själva någon som har haft svårt att få barn eller så vill de hjälpa till med det som många önskar sig allra mest i livet. Oavsett orsak så ger donatorn en unik gåva av liv. Donator utses efter utseende på partner när sådan finns, annars på mottagaren. Hänsyn tas då till etniskt ursprung, hårfärg, ögonfärg och kroppsbyggnad. Vi söker därför donatorer med olika etniska ursprung men tar tacksamt emot alla.

För att kunna donera spermier behöver du:

  • Vara frisk och inte ha någon känd ärftlig sjukdom
  • Vara över 23 år och under 46 år
  • Lämna ett normalt spermieprov
  • Ha ett BMI (Body Mass Index) under 40 
  • Vara rökfri. Om du rökt tidigare ska det ha gått sex månader innan donation får ske.
  • Tala svenska

Utredning och donation

  • Efter att du har anmält intresse att bli donator kontaktar vi dig för mer information. Bland annat pratar vi om varför du vill bli donator, ditt hälsotillstånd och om det finns ärftliga sjukdomar i din släkt.
  • Därefter bokar vi ett besök hos oss för ett första spermieprov. Provet behöver vara godkänt enligt WHO´s kriterier, ge ett bra utbyte av spermier vid preparering samt överleva nedfrysning/upptining.
  • Om spermieprovet är godkänt görs en psykosocial och medicinsk bedömning. Du får träffa kurator och läkare. En viktig del av besöken innefattar information om lagstiftning och regler gällande donation och behandling. Besöken tar ca 2 timmar sammanlagt.
  • Vi tar de infektionsprover (blod och urin) som krävs enligt Socialstyrelsens föreskrifter: Hepatit B, hepatit C, HTLV I + II, HIV, syfilis, klamydia och gonorré.
  • Du får skriva på ett samtycke (tillstånd) till att dina spermier får användas för donation. Likaså måste den/de som tar emot donerade spermier skriva på ett samtycke där den/de tar på sig föräldraskapet.
  • Om du blir godkänd som donator får du vid 8-20 tillfällen lämna spermier för nedfrysning.
  • Ett halvår efter sista spermieprovlämningen får du lämna nya infektionsprover. Om proverna är godkända kan spermierna användas för behandling. 

Vilka får behandling med donerade spermier? 

  • Samkönade kvinnliga par
  • Kvinnor som vill bilda familj på egen hand 
  • Heterosexuella par där mannen saknar eller inte har fungerande spermier.

Lämplighet för behandling och föräldraskap bedöms av kurator och läkare. De spermier du lämnar används till ett begränsat antal par/ensamstående kvinnor för insemination eller provrörsbefruktning. Varje donator får ge upphov till barn i, som mest, sex familjer.

Vi avråder från anhörigdonation.

Barnet har rätt att veta sitt ursprung 

I centrum står omtanken om barnet och barnets rätt att få reda på hur det har kommit till. Det grundar sig på gällande lagar och regler inom området, på FNs barnkonvention artikel 3 samt Socialstyrelsens riktlinjer för barns behov i centrum, BBIC. 

I Sverige är det beslutat att barn som tillkommit genom donation, i mogen ålder, har möjlighet att kontakta den behandlande kliniken för att där få reda på donatorns identitet. De som tar emot donerade spermier är skyldiga att berätta för barnet hur det kommit till.  

Donatorn är anonym för dem som genomgår behandling. Likaså är mottagaren/mottagarparet helt anonym för donatorn. Donatorn har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet. 

För att underlätta för de barn som önskar få mera uppgifter ombeds varje donator att lämna ett foto och skriva en kort levnadsbeskrivning som bör innehålla uppgifter om familjesituation, utbildning, yrke, fritidsintressen och motiv att donera. Uppgifterna sparas i en särskild journal hos oss i minst 70 år. 

Som donator har du möjlighet att få uppgift om antal födda barn. I övrigt lämnas inga detaljerade uppgifter om resultatet. 

Ekonomisk ersättning 

När du blivit godkänd kommer en skattefri ersättning om 1,24% av prisbasbeloppet utbetalas för varje donationstillfälle. Denna ersättning avser täcka kostnader i samband med donationen. Pengarna betalas ut en gång per kvartal.