Höft- och knäprotes

Här kan du se vad du själv kan göra för att förbättra utfallet efter din operation.

Övervikt

Övervikt ökar risken för komplikationer så som sårläkningsproblem, infektion och blodpropp samt förkortar protesens förväntade livslängd. Vid BMI över 35 är risken så stor att protesförsörjning i princip inte kan utföras. Remiss för överviktskirurgi bör då övervägas.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik innan din operation motverkar stelhet i leden och bygger upp muskulaturen vilket förbättrar resultatet av operationen och underlättar din rehabilitering.

Rökning

Rökning ökar risken markant för komplikationer efter kirurgi så som sårläkningsproblem, infektioner, blödningar och blodpropp. Riskerna är så höga att vi i princip avråder från protesoperation vid fortsatt rökning. Redan ett uppehåll på 4 veckor halverar dessa risker. Röker du kommer vi erbjuda dig hjälp att sluta.

Alkohol

Alkohol ökar risken för sårläkningsproblem, infektioner, blödning, blodpropp och belastning på hjärtat. Att avstå från alkohol under 4-8 veckor innan din operation sänker dessa risker påtagligt. Har du en riskkonsumtion, eller ett alkoholmissbruk, avråder vi från protesoperation innan du sökt hjälp med tanke på riskerna detta medför.

Diabetes

Lider du av diabetes är det viktigt att din sjukdom är välreglerad och långtidsvärdena bra för att minska risken för komplikationer efter din operation.

Må bra psykiskt

Att må bra psykiskt har i forskning visat sig ge ett bättre resultat av en protesoperation. Om du tror dig lida av nedstämdhet eller svår oro bör du överväga att komma till rätta med detta innan en operation. Din husläkare kan hjälpa dig vidare.