För dig som blivit utsatt för sexuellt övergrepp/våldtäkt

I lagen är det tydligt vad som är en våldtäkt. Sex ska vara frivilligt, om det inte är det så är det olagligt.

Men när man själv hamnar i en sådan situation, till exempel efter en fest eller tillsammans med någon som man känner kan gränserna upplevas som mindre tydliga för många. Förväntningar, tjat och hot kan också göra det svårt att stå emot. Och det kan vara svårare än man tror att säga nej. Men ordet nej är inte avgörande. Om någon märker att du inte vill ha sex ska den respektera detta. Att ha sex med någon som inte vill det är dessutom kriminellt.

Ingen får tvinga dig till sex

Det är viktigt att komma ihåg att ingen får tvinga någon annan till sex. Det spelar ingen roll vad som hänt innan, vad du har gjort eller sagt, eller vad andra vill. Du har alltid rätt att bestämma över dig själv, din kropp och vad du ska vara med om. Detta gäller även om övergreppet inte är något som en domstol skulle kalla en våldtäkt.

Utgå från din egen upplevelse. Om du tycker att det är fel så är det fel. Och kom ihåg att den som verkligen respekterar och bryr sig om dig inte vill att du ska ha sex mot din vilja.

Hos kvinnofridsmottagningen kan du få hjälp och stöd

Om du har varit med om att bli tvingad till sex är det bra att få prata med någon om det. Hur man reagerar kan vara mycket olika, men det är viktigt att veta att det finns hjälp att få.

Du som har utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp kan komma till oss på kvinnofridsmottagningen för att få hjälp och stöd. Du kan kontakta oss akut, men du är också välkommen till oss om det har gått en tid sedan det inträffade.

Hos oss träffar du kvinnliga sjuksköterskor och läkare som kan ge psykosocialt stöd och göra en medicinsk bedömning. Våra kontaktuppgifter hittar du i sidans högerspalt.

Du kan alltid ringa Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Du är alltid välkommen att ringa till Kvinnofridslinjen, som är en stödtelefon för dig som upplevt psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Även den som är orolig för en vän eller anhörig får gärna ringa.

Vi som svarar är socionomer, barnmorskor och sjuksköterskor som har lång erfarenhet av att prata med människor i kris. Vi kan också ge råd om vart man kan vända sig för att få mer hjälp där man bor.

Kvinnofridslinjen har alltid öppet, dygnet runt och året om. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka sms till Kvinnofridslinjen.