Gynekologavdelning 96 C1
Telefon
018-611 56 81
Besök oss
Öppettider
Mån - Sön 0-23.59
Besökstider
Mån - Sön 14.30-19
Besöksadress
Akademiska sjukhuset, Ing 95/96
Gynekologavdelningen 96C är en kirurgisk vårdavdelning för patienter med gynekologiska cancerdiagnoser och andra gynekologiska sjukdomar och besvär. Du kommer till oss om det finns misstanke om eller har konstaterats att du har gynekologisk cancer och behöver operation, eller för utredning och behandling av andra gynekologiska tillstånd och sjukdomar.
Vi tar emot patienter med remiss från Uppsala län och från andra landsting i Uppsala-Örebro region. När vi har platstillgång tar vi även emot patienter från samma upptagningsområde med akuta gynekologiska besvär eller andra akutfall.
Du som kommer till avdelningen för inskrivningssamtal
Gå in genom entrén ingång 95/96, anmäl dig på skärmen som finns precis i ankomsthallen. Gå sedan direkt till vänster förbi cafeterian och sedan vänster till hissarna. Ta hissen till plan 4. Inne på avdelningen går du till höger och anmäler dig till sekreterarna.
- Läs noga igenom informationen i ditt kallelsebrev.
- Om du får förhinder, tänk på att avboka ditt besök i god tid.
- Besöket kostar 350 kr. Frikort gäller.
- Ta med giltig legitimation, ifyllt frågeformulär med tillhörande hälsodeklaration och eventuell medicinlista.
- Anhöriga är välkomna att delta vid besöket om du som patient önskar det.
- Du får träffa läkare, narkosläkare, barnmorska eller sjuksköterska, kontaktsjuksköterska och ibland också undersköterska, fysioterapeut och stomiterapeut.
- Besöket beräknas ta 5-6 timmar.
- En gynekologiskundersökning sker vid besöket och om ytterligare utredningar behövs så planeras det.
- Blodprov tas i samband med besöket.
Du som kommer till gynekologavdelningen kvällen före operation
Vi finns på plan 4 ingång 95/96. Gå in genom entrén och ta vänster. Gå förbi kafeterian och håll vänster till hissarna. Ta hissen eller trapporna upp till plan 4. Anmäl dig till personalen på avdelningen.
- Läs noga igenom informationen i ditt kallelsebrev.
- Om du får förhinder, tänk på att avboka din operationstid i god tid.
- Vi kommer att ta prover, samtala, ge dig information samt förbereda dig för operationen.
- Du får duscha och byta om till avdelningskläder.
- På operationsdagens morgon får du duscha igen och när det blir dags kör vi ner dig till operation.
- Du får ett låsbart skåp hos oss, men lämna värdesaker som du inte behöver hemma.
- Du får gärna ha dina egna kläder på avdelningen. Toalettartiklar och inneskor eller tofflor är också bra att ta med. Ta även med dina mediciner och kom ihåg mobilladdare.
- Efter operationen körs du först till en uppvakningsavdelning. I de flesta fall kommer man sedan tillbaka till avdelningen under kvällen, annars dagen efter.
- För att förhindra onödig smittspridning finns det möjlighet att sprita av händerna på avdelningen. Gör gärna det och påminn även de som besöker dig!
- Med hänsyn till våra patienter och eventuella allergiker så ber vi dig och dina anhöriga att undvika starkt doftande blommor och parfymer under vårdtid och vid besök.
- Våra besökstider är måndag-fredag kl. 15.00–19.00 helger kl. 13.00–19.00. Ligger du på enkelsal får du ta emot besök även utanför dessa tider. På grund av att vi vårdar svårt sjuka nyopererade patienter är antalet besökare begränsat. Max två besökare per tillfälle. Barn som är sjuka får inte följa med in på avdelningen. Vid influensa- och magsjukeperioder kan besökstiderna vara begränsade.
Om du har frågor efter ditt inskrivningssamtal är du välkommen att ringa till avdelningen, till kontaktsjuksköterska eller operationskoordinator.
Om avdelning 96 C
På gynekologavdelningen arbetar vi med personcentrerad vård. Det betyder att vi arbetar för att du ska vara så delaktig i din vård som det är möjligt. Vi har specialistkunnandet kring din sjukdom och vilken behandling vi bedömer som den bästa. Du har bäst kunskap om hur du mår, dina behov och vad du vill. Tillsammans diskuterar vi och fattar beslut.
Praktisk information
Våra vårdplatser fördelas på 3 stycken salar med 4 bäddplatser och 2 stycken salar med 2 sängplatser och några enkelrum. Vanligtvis är vårdtiden efter operation relativt kort på mellan 1 till 3 dagar, då man delar sal. Patienter som genomgår större ingrepp med längre vårdtid bor på enkelrum eller om det finns andra, särskilda skäl.
I vårt dagrum kan du äta dina måltider, titta på TV och umgås med dina anhöriga. Så fort du orkar så rekommenderar vi att du går dit och äter. Att du kommer ur sängen och rör på dig flera gånger per dag är viktigt för ditt tillfrisknande.
Att äta och dricka bra är också avgörande för att komma igång efter en operation. Vårt kök erbjuder en varierad meny av maträtter till lunch och middag och även olika former av specialkost. Frukost och mellanmål ingår också och även där finns bra valmöjligheter.
Du får använda mobiltelefon på avdelningen, så kom ihåg din laddare. Har du inte mobiltelefon har vi en telefon som du kan låna för att ringa enstaka samtal.
30-minutersregeln
Skulle något inträffa så att din väntetid blir längre än 30 minuter för ett tidsbokat besök (inte akut- eller jourmottagningar), har du rätt att få patientavgiften återbetald. Däremot får du behålla registreringen i stämpelkortet för högkostnadsskydd. Detta måste i så fall åtgärdas i samband med besöket.
Ibland ställs ingrepp in
Då sjukhuset bedriver både planerad och akut sjukvård, kan det uppstå situationer när inplanerade ingrepp får stå tillbaka och skjutas upp på grund av akut sjuka patienter. Då detta inte går att förutse och att platssituationen på vårdavdelningen snabbt kan förändras, ber vi dig ha förståelse för om vi ringer och flyttar fram tiden för ditt planerade ingrepp.