Att vara inlagd på 95 A
Barnavdelningen för blod- och tumörsjukdomar 95 A på Akademiska barnsjukhuset är den avdelning ni skrivs in på när ni behöver stanna kvar över natten.
I undantagsfall kan det bli aktuellt med inskrivning på andra avdelningar på Akademiska barnsjukhuset. Ibland kan även ett annat barncancercentrum bli aktuellt.
På avdelningen tilldelas ni personal vid varje arbetspass som har ansvar för dig och din behandling. Läkare träffar ni regelbundet. Alla nya familjer får träffa en kurator. Om ni senare har behov av extra samtal – säg gärna till. Om barnet har två vårdnadshavare är det värdefullt om båda dessa kan delta vid så många samtal som möjligt.
Det finns alltid plats för en närstående som kan stanna hos barnet. Alla patientrum är enkelrum med en extrabädd för närstående och har en egen toalett och dusch. Rummen är utrustade med två sjukhussängar, sängbord, fåtölj, stol, bord och en låsbar garderob. Ta med eget hänglås. Det finns inte så mycket utrymme att förvara privata saker på rummet.
Dagliga rutiner
Morgon:
Daglig vikt vill vi ha på de flesta barn varje morgon innan frukost, detta för att det ska finnas en färsk vikt till morgonronden. Många mediciner ordineras utifrån barnets kroppsvikt. Även eventuella kontroller som till exempel puls, temperatur och blodtryck tas oftast direkt på morgonen.
Klockan 8.15 har all personal en samling där vi går igenom dagens agenda och därefter påbörjas ronden. Efter avslutad rond går läkarna runt till alla sina patienter.
Lunchbeställning görs helst före kl. 11:00. Meny finns på rummen och beställningslappar finns i ett fack på väggen utanför avdelningsköket. Där lämnas även ifyllda beställningar. Viktigt att fylla i eventuella allergier då det händer att måltidspersonalen ibland bakar något som inte finns med på menyn.
När ni hämtar er lunch, lämna då gärna in er middagsbeställning samt er frukostbeställning till följande dag.
Eftermiddag:
Nu byter vi personal. Dagpersonalen rapporterar över till kvällspersonalen. Kvällspersonalen går sedan in och hälsar på er, om ni är på plats, oftast någon gång mellan kl. 14 och 15.
Har ni inget inplanerat för eftermiddagen är ni välkomna till lekterapin som ligger på nedre bottenvåningen på barnsjukhuset. Lekterapin riktar sig både till barn och ungdomar.
Ni kan också gå till sjukhusundervisningen under hela dagen om inget annat är inplanerat. Nu under pågående pandemi behöver ni boka tid. Fråga avdelningspersonalen eller sjukhuslärarna om detta. Får ni inte lämna avdelningen kan läraren komma upp till rummet.
Beställ middag senast kl. 16:00 ifall ni glömt eller inte kunnat göra detta tidigare under dagen. Lämna då även in frukostbeställning till följande dag.
Om man vill beställa specialkost behöver samtliga måltider (frukost, lunch och middag) beställas före kl. 18:00 dagen innan.
Natt:
Klockan 21.15 börjar nattpersonalen. De får rapport och läser på i journalen innan de går runt och hälsar vid 22-tiden. Oftast kommer personalen att titta in på salen även om ni gått och lagt er, exempelvis för att kontrollera att eventuella dropp går som de ska. Behöver ni hjälp/avlastning med blöjbyten och/eller sondmatning under natten, tala då om detta för nattpersonalen så att ni kan diskutera tider med mera.
Vi vill att barnets säng ska vara den som står närmast rumsdörren. Detta för att personalen lätt ska komma åt barnet och eventuellt dropp. Om barnet ligger i sin närståendes säng vill vi att barnet ligger ytterst, närmast dörren. Fäll då upp grinden och lägg ett täcke mot denna så brukar det gå bra. Behöver ni hjälp under natten så är det bara att ringa på klockan.
Vårdnadshavare och andra närstående
Föräldrar
Det är viktigt att vårdnadshavare eller någon annan närstående finns hos barnet under vårdtiden. Det finns plats för en person att sova i samma rum som barnet. I mån av plats finns tre lägenheter via Barncancerfonden Mellansverige att låna för familjer som inte bor i Uppsalaområdet men som tillhör Mellansverige dvs följande län: Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro.
Ronald Mc Donald hus kan vara ett alternativ efter godkännande från hemsjukhus/-region.
Erfarenhet visar att det är ansträngande att under längre tid utan avbrott vara med sitt barn på sjukhuset. Barn sysselsätts och distraheras lättare än vuxna. Det är fördelaktigt att vårdnadshavare (och andra vuxna) turas om att vara på sjukhuset. Be personalen om råd för vad som kan passa för er specifika familjesituation.
Om barnets har två vårdnadshavare vill vi att båda deltar vid det första informationssamtalet med läkaren och därefter så mycket som möjligt vid de läkarsamtal som följer. Detta för att det är viktigt att båda får samma information. Barnets medverkan bedömds individuellt.
Mat till patienter
Frukost:
Måltidspersonalen gör i ordning frukost utifrån er beställning. Frukosten serveras kl. 7:15 – 9:30.
Lunch:
Säg till måltidspersonalen när ni vill ha lunch så gör de i ordning maten enligt er beställning.
Middag:
Middag serveras fram till kl. 19:00. Säg till måltidspersonalen när ni vill äta så gör de i ordning maten enligt er beställning.
Utöver frukost, lunch och middag finns en mellanmålsmeny på alla rum. Mellanmål görs i ordning enligt önskemål ur denna meny. Säg till måltidspersonalen vad ni vill ha så ordnar de med det.
Barncancerfonden Mellansverige har ett kylskåp och en frys på avdelningen med färdiga rätter att köpa till självkostnadspris. Betalas med Swish.
Övrigt
Städning
Under morgonen eller förmiddagen kommer vår lokalvårdare och städar rummen. För att underlätta dennes arbete vill vi att ni undviker att ha väskor på golvet och att ni fäller ihop eventuella viksängar. Du som förälder får gärna sprita av och torka plana ytor i rummet, kom överens med personalen om vem som gör vad. Försök att i möjligaste mån hänga in era kläder i garderoben.
Telefon
Mobiltelefon får användas på vår avdelning och det är tillåtet att använda mobiltelefon överallt på sjukhuset utom där det finns förbudsskyltar uppsatta. Wi-fi finns på sjukhuset.