Lekterapin

1177

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 1177.se

Telefon

018-611 58 65

Öppettider
Måndagar 9-16
Tisdagar 10-16
Onsdagar 9-16
Torsdagar 9-16
Fredagar 9-12

Besöksadress

Akademiska sjukhuset Ingång 95/96, nbv

 Hitta till ingång

Lekterapin är en pedagogisk verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar som vårdas på Akademiska sjukhuset och vi som jobbar här är förskollärare. Till oss är man välkommen i sällskap med sina föräldrar eller någon annan anhörig, man behöver inte boka tid eller på annat sätt anmäla att man kommer.

Att vara på sjukhus innebär ofta en påfrestning för barnet och hela familjen. Lekterapin ska kunna ge familjen trygghet och avkoppling under sjukhusvistelsen. Vi utgår från det friska hos barn och ungdomar genom anpassad lek och sysselsättning. I vårdmiljön är lekterapin en frizon där inga undersökningar och medicinska procedurer förekommer.

På lekterapin ges möjlighet till lek, skapande och samvaro med andra barn och ungdomar. Alla aktiviteter är frivilliga och det är viktigt att barnen och ungdomarna själva får välja vad de vill göra. Man kan till exempel måla, baka, spela spel, leka olika lekar som sjukhus, affär eller docklek, spela pingis eller bara vara. Möjlighet finns också att leka ute i "Läkparken" som ligger i anslutning till lekterapin.

Att vara lite rädd när man är på sjukhus är väldigt vanligt. I vår sjukhuslek kan man med hjälp av dockor och sjukvårdmaterial leka bort lite av sin rädsla och bearbeta sina sjukhusupplevelser. För barn med starkt uttalad stickrädsla har lekterapin utvecklat ett behandlingsprogram där barnet får träna stegvis i egen takt.

För tonåringar finns ett eget rum med bland annat playstation och datorer med uppkoppling. Man kan också bara koppla av i lekterapins sinnesrum. Ett lugnt och mysigt rum med skön belysning, en bollmadrass och en musikfåtölj att vila/sjunka ner i.

För de barn och ungdomar som inte har möjlighet att komma till lekterpin finns uppsökande verksamhet. Någon från lekterapin kommer då på besök på vårdavdelningen för att erbjuda lek och sysselsättning.