Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

"Det är lika kul att cykla till jobbet nu som på 80-talet"

Manlig och kvinnlig operationspersonal ser glada ut.

Annika har arbetat som anestesisjuksköterska i 35 år och tycker fortfarande att det är lika roligt att cykla till jobbet på morgonen. Mathias har precis påbörjat sin karriär och känner redan att han hamnat rätt.

Annika arbetade som sjuksköterska på hjärtintensiven när drömmen om att läsa vidare till specialistsjuksköterska väcktes.

– När det blev hjärtstopp på avdelningen var det anestesisjuksköterskorna som kom in och jag kände att det där vill jag också kunna göra. Personerna jag träffade gav ett starkt intryck och så blev det att jag läste vidare till anestesisjuksköterska, berättar Annika.

Nu har hon arbetat som anestesisjuksköterska i 35 år och hon trivs fortfarande lika bra. 

– Varför byta när man trivs? Jag har haft lite olika roller och positioner under de här åren så jag har fått prova på många olika saker. Vi har ett stort sjukhus och utvecklingspotentialen är gigantisk. Det gäller bara att vara nyfiken och våga. Det slår mig ibland att det är lika kul att cykla till jobbet nu som på 80-talet, säger hon med ett leende.

Mathias har precis påbörjat sin karriär som operationssjuksköterska. I början kändes allt stort - mycket personal, många operationssalar, små och stora operationer och många nya rutiner att lära sig. 

– Men helt plötsligt har man lärt sig och landat i sin roll - och då var det inte så stort och svårt som det kändes i början, säger Mathias.

Han berättar att det fanns mycket tid till inskolning och att det finns gott om stöd för alla som är nya.

– Man blir inte inkastad i något man inte kan och man har alltid en mentor eller handledare som kan stötta en. Alla på avdelningen har varit väldigt tillmötesgående och hjälper en om det är något man undrar.

För Mathias var det arbetssättet och miljön som lockade – att få jobba i team där alla fokuserar på samma patient men där man ändå har sitt eget område att ansvara för.

– Det bästa med jobbet är att jag får arbeta självständigt och har möjlighet att planera min tid. Jag får jobba i ett tajt team där alla jobbar mot samma mål. Min vardag är väldigt varierande och det är ingen arbetsuppgift som känns jobbig eller tråkig. Det känns verkligen som rätt val för mig att utbilda mig till operationssjuksköterska och att arbeta på den här avdelningen.