Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Hematolog­mottagningen

1177

E-tjänster

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 Logga in på 1177

Telefon

018-611 43 30

Telefontider
Mån - Tor 8-15 Telefontid rec
Fredagar 8-14 Telefontid rec

Besök oss

Öppettider
Mån - Fre 8-16

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, ingång 100, våning 2

 Hitta till ingång

Till hematologmottagningen kommer du som genomgår behandling med blodtransfusioner, cytostatika, antibiotika eller för blodtappning.

Vi utreder patienter och donatorer inför transplantation av blodstamceller, även förkortat HSCT. Här sker även uppföljning av patienter efter genomgången transplantation.

Vi tar årligen emot cirka 8000 patientbesök.

Uppföljning för dig som haft cancer

På mottagningen finns möjlighet till uppföljning för dig som har haft cancer innan 18 års ålder och nu är vuxen.

Cancerbehandling kan medföra olika biverkningar som ibland uppstår under barndomen men som ibland visar sig först i vuxenlivet. En del behandlingar kan ge biverkningar som påverkar det vardagliga livet. Oavsett behandling eller hälsotillstånd kan det finnas behov av information kring den tidigare behandlingen och risken för sena biverkningar. 

Hos oss finns ett team som består av läkare, sjuksköterskor, kurator och neuropsykolog som kan ge information och svara på dina frågor om behandling, uppföljning och hälsoproblem. Vid behov får du hjälp att komma i kontakt med andra hälsoprofessioner. 

Om du inte har fått en skriftlig behandlingssammanfattning från din barnonkologiska klinik kan du få hjälp med att få en sådan.

Du kan själv vända till oss genom 1177.se eller att ringa oss på telefon 018-612 28 84.

Provtagning

Ska du ta prover innan besöket finns information i ditt kallelsebrev. Gå till en vårdcentral eller ett sjukhus nära dig eller boka tid för provtagning.

  • Proverna bör tas minst en vecka innan besöket för att läkaren ska få alla provsvar.
  • Ta med pappret "Patientinformation inför provtagning" eller remsan med remisser (klisterlappar) som bifogats med kallelsen.

Ta prov på vårdcentral eller annat sjukhus

Om du bor i ett område där vårdcentralen/sjukhuset har tillgång till samma datajournalsystem som Akademiska sjukhuset har du fått ett extra papper som kallas "Patientinformation inför provtagning". Visa upp det där du tar proverna då det fungerar som en remiss.

Remsa med remisser (klisterlappar)

Om du kommer från ett annat område har du fått en remsa med remisser (klisterlappar) som du tar med dig vid provtagningen.

Samtycke till EBMT-registret

Du som får en blodstamcellstransplantation, immuneffektcellterapi och/eller immunsuppressiv behandling samt du som donerar blodstamceller ombeds dela dina data med EBMT-registret. Registret är en internationell patientdatabas som innehåller patienters kliniska data som används i vetenskaplig forskning och bedömningar av säkerheten och effekten av de behandlingar som patienten får. Målet med registret är att rädda livet på patienter med blodcancer och andra livshotande sjukdomar.

I nedanstående broschyr får du mer information om varför du ombes dela dina data med EBMT-registret, vilket syfte databehandling har, vilka data som samlas in, hur dina data samlas in och vilka rättigheter du har. Efter att du har tagit del av informationen kan du bestämma om du vill dela dina data med EBMT-registret eller inte. Mer information och möjlighet till att förmedla ditt beslut kommer att ges när du träffar din läkare på Akademiska sjukhuset.

Betalning i ankomstterminalerna

Det finns möjlighet för dig som har ett bokat besök hos oss att betala med kort direkt när du anmäler dig.

Anmälan och betalning görs då i ankomstterminalen i ingång 100/101. Om du inte har möjlighet att betala med kort skickas en faktura med en faktureringsavgift hem till din folkbokföringsadress.