Cancervård för dig som patient

tre personer sitter och pratar

Patientinflytande är en central hörnsten i UCCCs arbete och ett av centrets viktigaste mål. Cancervården ska vi genomföra i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och integritet. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås, likaså undviker man patientsäkerhetsrisker på ett mer effektivt sätt.

Patient- och närståenderåd

UCCC bildar för närvarande ett patient- och närståenderåd, PNR, för att ta tillvara och använda patienters och närståendes erfarenheter och kompetens för att ytterligare utveckla vården

PNR kommer att bestå av 5–6 medlemmar med en mandatperiod på 3 år. PNR planeras att träffas regelbundet två gånger varje termin. Rådet ska representera olika åldrar, kön och cancerdiagnoser för att möjliggöra så stort bidrag och interaktion med centret som möjligt.

Rådets uppdrag är att framföra patienters och närståendes idéer och önskemål om hur cancervården och forskningen ska utvecklas och förbättras. Rådet kommer fungera som en rådgivande instans till styrelsen vid centret men kan självklart också själva lyfta frågor till centret. Viktigt är att rådet är en kommunikationskanal mot olika patientföreningar och inhämtar deras synpunkter.

Exempel på frågor som ska tas upp i PNR:

  • Tillgänglighet
  • Bemötande
  • Nya behandlingar
  • Utvecklingsprojekt
  • Forskning
  • Patientenkäter
  • Patientinformation, -utbildning och föreläsningar

Utöver centrets PNR så sker en löpande samverkan med patienter inom de olika cancerdiagnoserna som behandlas hos oss. För till exempel lungcancer sker samarbete med lungcancerföreningen (lungcancerforeningen.se). Denna förening bildas av en före detta kollega vid Akademiska sjukhuset, docent Ola Brodin för 25 år sedan och ett flertal kollegor vid Akademiska sjukhuset har varit aktiva genom att stödja föreningen med information och föreläsningar. Ett annat exempel är de gynekologisk cancer där ett aktivt samarbete bedrivs med patientföreningen Nätverket mot Gynekologisk Cancer (gyncancer.se). Patientföreningen medverkar på de årliga regiondagarna om gynekologisk cancer.

Min vårdplan

Ett annat exempel på patientdelaktighet ses i att patienterna får vid diagnos eller inskrivning för operation tillgång till ”min vårdplan” antingen i pappersformat eller digitalt på 1177. Min vårdplan cancer är en individuell skriftlig vårdplan som tas fram för varje patient med cancer. Vårdplanen skrivs i samråd med och är skriven för patienten. ”min vårdplan” är en del av den nationella cancerstrategin och är sedan 2019 digitaliserad.  ”Min vårdplan” innehåller bland annat information om patientens diagnos och vilka utredningar patienten ska göra och när och är ett verktyg som möjliggör delaktighet och inflytande för patienten genom hela vårdförloppet. Patienten skapar vårdplanen tillsammans med vårdpersonalen. Du kan läsa mer om ”min vårdplan” hos Regionalt cancercentrum,

Behandlingsmottagning i Gränby

I undersökningar bland patienterna på Akademiska sjukhusets hematologmottagning och onkologiska behandlingsavdelning framkom att, även om man var mycket nöjd med vård och bemötande upplevde många patienter att sjukhusmiljön är stressande samt att tillgängligheten i form av parkeringsplatser är undermålig. Som patient kunde det ta en hel dag att ta sig till sjukhuset för få en kortare behandling.

För att förbättra detta har Akademiska sjukhuset öppnat en behandlingsmottagning i Gränby centrum. Syftet med mottagningen är att erbjuda lättillgänglig sjukhusvård till ett ökande antal cancerpatienter. Hit kommer patienter för att få onkologiska eller hematologiska behandlingar.

Projektet är ett unikt samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Nätverket mot Cancer, tre läkemedelsföretag (Beigene, Bristol Myers Squibb och Pfizer) och ett vårdutvecklingsföretag (Adxto Care).

Responsen från våra patienter har varit mycket positiv och det är främst den lugna miljön och närheten som anges som mest positivt.

Logotyper som beskriver as, uu och rcc