Äggdonator

Att anmäla ditt intresse innebär inte att du måste bli donator, men det är en
möjlighet att få veta mer. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

De flesta som donerar sina ägg gör det för att de vill hjälpa ofrivilligt barnlösa. Kanske känner de själva någon som har haft svårt att få barn eller så vill de hjälpa till med det som många önskar sig allra mest i livet. Oavsett orsak så ger donatorn en unik gåva av liv. Donator utses efter utseende på mottagaren och hänsyn tas då till etniskt ursprung, hårfärg, ögonfärg och kroppsbyggnad. Vi söker därför donatorer med olika etniska ursprung men tar tacksamt emot alla.

För att kunna donera ägg behöver du: 

  • Vara frisk och inte ha någon känd ärftlig sjukdom
  • Vara över 23 år och under 36 år
  • Gärna ha fött egna barn, men det är inget krav
  • Ha ett BMI (Body MassIndex) under 30, och inte heller genomgått viktminskningskirurgi
  • Vara rök- och snusfri. Du ska inte heller varit rökare tidigare
  • Tala svenska

Utredning 

  • Vi startar en utredning med ett samtal. Bland annat pratar vi om varför du vill bli donator, ditt hälsotillstånd och om det finns ärftliga sjukdomar i din släkt.
  • Innan du accepteras som donator görs en psykosocial och medicinsk bedömning. Du får träffa kurator och läkare. En viktig del av besöken innefattar information om lagstiftning och regler gällande donation och behandling. Besöken tar ca 2 timmar sammanlagt.
  • Vi tar de infektionsprover (blod och urin) som krävs enligt Socialstyrelsens föreskrifter: Hepatit B, hepatit C, HTLV I + II, HIV, syfilis, klamydia och gonorré.
  • Du får som donator skriva på ett samtycke (tillstånd) till att dina ägg får användas för donation. Likaså måste den/de som tar emot donerade ägg skriva på ett samtycke varmed den/de tar på sig föräldraskapet.

Hur görs donationen? 

  • Donator utses efter utseende på mottagaren och hänsyn tas då till etniskt ursprung, hårfärg, ögonfärg och kroppsbyggnad. Det är läkare och barnmorska som tillsammans väljer en lämplig donator till mottagaren.
  • Vid äggdonation görs behandlingarna med så kallad provrörsbefruktning (IVF). Detta innebär att donatorn genomgår en hormonbehandling med injektioner. Denna hormonbehandling tar cirka 2 veckor.
  • Vid befruktningen sammanförs ägg från donatorn med spermier från mannen i mottagarparet. Vid dubbeldonation befruktas de uttagna äggen med donatorspermier. Embryoåterföring till den mottagande kvinnan sker när hennes livmoderslemhinna är förberedd. I många fall blir det mer än ett embryo av god kvalitet. Dessa kan då frysas ned för att, vid behov, användas senare. 

Vilka får behandling med donerade ägg? 

  • Kvinnor med äggstockar som har slutat fungera (för tidigt klimakterium)
  • Kvinnor där äggstocksfunktionen har upphört på grund av cellgifter, strålbehandling eller vars äggstockar opererats bort på grund av t.ex. cystor eller tumörer.
  • Kvinnor som av genetiska skäl inte bör bli gravida med egna ägg.
  • Kvinnor som har en nedsatt äggstocksfunktion upptäckt i samband med assisterad behandling.

Vi avråder från anhörigdonation. Lämplighet för behandling och föräldraskap bedöms av kurator och läkare.

Barnet har rätt att veta sitt ursprung 

I centrum står omtanken om barnet och barnets rätt att få reda på hur det har kommit till. Det grundar sig på gällande lagar och regler inom området, på FN´s barnkonvention artikel 3 samt Socialstyrelsens riktlinjer för barns behov i centrum, BBIC. 

I Sverige är det beslutat att barn som tillkommit genom donation, i mogen ålder, har möjlighet att kontakta den behandlande kliniken för att där få reda på donatorns identitet.

De som mottar donerade ägg är skyldiga berätta för barnet hur det kommit till. 

Donatorn är anonym för dem som genomgår behandling. Likaså är mottagaren/mottagarparet helt anonym för donatorn. Donatorn har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet.

För att underlätta för de barn som önskar få mera uppgifter ombeds varje donator att lämna ett foto och skriva en kort levnadsbeskrivning som bör innehålla uppgifter om familjesituation, utbildning, yrke, fritidsintressen och motiv att donera. Uppgifterna sparas i en särskild journal hos oss i minst 70 år.

Som donator har du möjlighet att få uppgift om antal födda barn. I övrigt lämnas inga detaljerade uppgifter om resultatet.

Ekonomisk ersättning 

I samband med äggdonation utbetalas en skattefri ersättning på 13000 kronor. Denna ersättning är ett engångsbelopp och avser täcka eventuella kostnader såsom resor under utredning, behandling och donation. Skulle sjukskrivning till följd av äggdonationen bli aktuell träder sjukförsäkringen, enligt lagen om allmän försäkring, in. Reproduktionscentrum ersätter då den del av donatorns inkomstbortfall som inte täcks av sjuklön/sjukpenning.