Onkogenetiska mottagningen

1177

E-tjänster

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 Logga in på 1177.se

Telefon

Kontakta i första hand oss via 1177.

018–611 59 40

Telefontider

8.30–10.30 

Besöksadress

 Hitta till ingång

Hit remitteras du om det finns misstanke om ärftlig form av cancer hos individen och/eller i familjen. Vanliga orsaker till utredning är misstänkt ärftlig bröst- och äggstockscancer eller tjocktarmscancer.

På den onkogenetiska mottagningen utreder vi ärftliga cancerformer och erbjuder genetisk vägledning. Vi identifierar individer som löper hög risk att drabbas av cancer och erbjuder, om möjligt, uppföljningsprogram i förebyggande syfte.

Till oss remitteras personer för nya frågeställningar vid misstanke om ärftlig cancer i en släkt. En ärftlighetsutredning kan, men behöver inte alltid, leda till erbjudande om en genetisk utredning.

För att få erbjudande om genetisk utredning behöver vissa fördefinierade kriterier vara uppfyllda, som att:

  • någon insjuknat i en specifik cancerform i låg ålder
  • det finns flera individer med genetiskt besläktade cancerformer.

Även om kriterierna för genetisk utredning inte blir uppfyllda kan man ibland få erbjudande om kontrollprogram utifrån familjens historia av cancer. I en del fall kan även speciella förändringar i vissa tumörtyper föranleda misstanke om en ärftlig orsak, vilket också är en indikation till att patienter blir remitterade till oss för genetisk utredning.

Till oss remitteras även personer som tillhör en släkt där det redan finns en konstaterad ärftlig ökad risk för cancer och som vill utreda sin risk. Vid anlagsbärartestning, det vill säga där det finns en genetisk förändring i släkten, erbjuder vi även egen vårdbegäran.

I det fall att en genetisk förändring identifierats via en annan vårdgivare kan patienter remitteras till oss för enbart genetisk vägledning.

Läs gärna mer på sidan Ärftligt ökad risk för cancer (1177.se).

Kvalitetsregister på klinisk genetik

Klinisk genetik registrerar uppgifter om patienter i Nationellt onkogenetiskt kvalitetsregister, NOGA samt i Raraswed.

 Läs mer om våra kvalitetsregister