Dagkirurgiska operations­avdelningen

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ingång 70, 2 tr

Om oss

På dagkirurgiska operationsavdelningen utförs operationer där du som patient kan åka hem några timmar efter att operationen är avslutad.

Specialiteter som finns representerade är ortopedi, handkirurgi, urologi och kirurgi som fördelas på våra två operationssalar.

Vi som arbetar här är kirurger, narkosläkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus och vi har studenter hos oss under terminerna.

Du är välkommen att höra av dig till oss om du har frågor angående din operation. För övriga frågor ska du kontakta din mottagning.

Bra för Dig att tänka på

Ta med dig giltig legitimation och pengar till hemresan. Du ska ta dina vanliga mediciner på morgonen, men inte diabetesmediciner. Om du använder insulin, ta med ditt eget insulin och en blodsockermätare.

Det är bra att ha med sig något att läsa eller lyssna till under väntetiden. Mobiltelefon går bra att använda och sjukhuset erbjuder fri surf via trådlös uppkoppling. Det bästa är om du har någon som kan komma och hämta dig. Om detta inte är möjligt så ordnar vi hemtransport med hjälp av sjukresetaxi.

Om du tror att du kommer att behöva speciella hjälpmedel efter operationen t ex kryckor för reumatiker, rullator eller rullstol så måste det ordnas innan du kommer hit. I Uppsala län kan kontaktinformation fås via kommunens hemsida "Stöd och omsorg"

Före operation

Det är viktigt att du kommer till oss till den tid som du är kallad och att du är förberedd enligt de instruktioner som du fått av operationskoordinatorn. Observera att den tid du ska vara hos oss inte är samma tid som operationen startar. Du kommer att få information av en sjuksköterska om hur dagen kommer att fortlöpa. Du får även träffa den kirurg som ska operera dig och den narkosläkare som är ansvarig för din narkos.

Mer information: lokalbedövning, sövning/narkos.

Som en förberedande smärtbehandling kommer du att få tabletter som ordinerats av narkosläkaren.

När det är dags för dig att gå in på operationssalen får eventuella följeslagare gå härifrån och sedan komma tillbaka för att hämta dig. Vi tar inte emot besök på uppvakningssalen.

Under operation

På operationssalen får du en venkateter (smalt plaströr) i handen. EKG, blodtryck och syrehalt i blodet kontrolleras under hela operationen. Vi tvättar och klär in operationsområdet med sterila dukar. Därefter sövs du, kirurgen kommer in på salen och operationen startar. Narkosjuksköterskan och narkosläkaren ansvarar för att du sover gott under hela operationen. När operationen är avslutad tar vi bort det sterila dukarna, sätter på ett förband och väcker dig.

Efter operation

På uppvakningssalen kommer vi att fortsätta följa ditt EKG, ta blodtryck samt se till att du har en bra syrehalt i blodet.Du kommer att få uppskatta din smärta enligt en skala 0-10 där 0= ingen smärta och 10= värsta tänkbara smärta. Du får den smärtlindring som du anser dig behöva.

När du återhämtat dig bjuder vi på dryck som t ex kaffe, te, saft, nyponsoppa eller saftsoppa och smörgås.

Innan du går hem kommer du att få träffa den läkare som opererat dig och få information om operationen, sjukskrivning, återbesök och recept på smärtlindring, om du behöver det.

Efter vissa operationer behöver man träffa en sjukgymnast. Ibland vill läkaren att en röntgen-undersökning görs innan du åker hem.

Du ska inte köra bil hem efter din operation på grund av att de läkemedel du fått påverkar ditt omdöme och din reaktionsförmåga och jämställs med rattonykterhet. Det är också troligt att du har ett stort förband på operationsområdet som ska hållas i högläge.

Väl hemma igen så ska du ha någon annan vuxen hos dig den första natten efter operationen. Det beror på att alla operationer medför mer eller mindre smärta, många känner sig lite "tagna" av narkosen och då kan det vara bra att ha någon i sin närhet om man skulle behöva hjälp.

Patientavgift
Faktura skickas hem till dig med post. Frikort gäller.

Om du har frågor tveka inte att ringa oss på telefon 018-611 48 21 eller 018-611 38 96.