Svårbehandlad ätstörning - patientinformation

Region Uppsala har uppdrag från Socialstyrelsen att tillhandahålla nationell högspecialiserad vård (NHV) för viss vård vid svårbehandlade ätstörningar. Vården riktar sig till både vuxna och barn och syftar till att samla kompetens och resurser för att erbjuda bästa möjliga vård för dig som patient.

Vårdens innehåll

Behandlingen är intensiv och anpassad efter dig som patient. Den genomförs av ett team med olika specialister: läkare, psykolog, psykoterapeut, sjuksköterska, dietist, kurator, fysioterapeut och undersköterska. Innan behandlingen startar görs en grundlig utredning. Då kartläggs bland annat vilka hinder och framgångsfaktorer som funnits i tidigare behandlingar så att insatsen kan anpassas efter ditt behov.

Behandlingsprocess

Behandlingen börjar alltid med heldygnsvård för att vid behov stabilisera din fysiska och psykiska hälsa. Så snart du mår bättre kombineras heldygnsvården med dagsjukvård eller ersätts helt av dagsjukvård. Under din dagsjukvårsbehandling  bor du antigen hemma eller på ett hotell nära sjukhuset. Behandlingen pågår i cirka 12 veckor. Du sätter egna, mätbara mål som följs upp varje vecka vid teammöten.

Uppföljning och samverkan

Efter behandling erbjuds uppföljning i upp till 12 månader, inklusive så kallade "boosters" vid behov. Regelbunden kontakt hålls med hemregionen för att stödja din återhämtning.

Vem kan få NHV i Uppsala?

För att kunna vårdas inom NHV behöver du en remiss från din vårdgivare på specialistvårdsnivå. Vården riktar sig till dig som har en bekräftad ätstörning där du genomfört flera behandlingar. Du ska ha gjort minst en av behandlingarna i dagvård eller heldygnsvård, utan en långvarig förbättring.