Utstående öron

Öronplastik är en operation som utförs i syfte att korrigera utstående öron. Operationen utförs som tidigast vid sex till åtta års ålder, när öronen är färdigutvecklade. Vid önskemål om bedömning för operation skrivs remiss till plastikkirurgmottagningen.

Bedömning

När remissen inkommer kallas barnet till ett läkarbesök för bedömning om eventuell operation, det är viktigt att barnet själv är motiverad. Om operation är aktuellt placeras barnet på väntelista. När operationen är bokad får ni hem en kallelse i brevlådan, i kallelsen medföljer information om hur barnet ska förbereda sig inför operationen.

Så går det till

Inför operationen får ni komma på ett förberedande besök och träffa en sköterska som berättar om hur operationen går till. Ni får också med er bedövningssalva att sätta på hemma, operationsdagens morgon. Efter operationen läggs ett tjockt förband som täcker båda öronen och delar av huvudet. Förbandet ska sitta kvar i en vecka och tas bort vid återbesöket. Istället får barnet ett pannband som ska användas i fyra veckor. 

Operationen

Operationen görs i lokalbedövning och tar cirka 30 minuter per öra, det går bra att ha en förälder med sig. Kirurgen lägger ett snitt bakom örat så att det inte blir några synliga ärr på framsidan. Operationsområdet kommer att vara rejält svullet i cirka fyra veckor. Första dagarna kan barnet ha ont och vara öm efter operationen, då är det viktigt att ge smärtstillande. Läkemedel som Ipren eller Alvedon brukar hjälpa bra.